Cactusul de Crăciun este una dintre cele mai populare plante festive. Planta și-a câștigat numele popular deoarece înflorește în perioada Crăciunului, fiind un adevărat spectacol vizual de flori albe, roz, roșii, mov și chiar galbene.

Planta este originară din pădurile tropicale din Brazilia și este epifită, folosindu-se de alte plante pentru suport, fără a le consuma din nutrienți.

Înmulțirea cactusului de Crăciun

Perioada optimă pentru a preleva o tulpină dintr-un cactus de Crăciun adult este primăvara, după înflorire. Tulpina aleasă trebuie să fie sănătoasă și să aibă câteva frunze. Tulpina trebuie să fie matură, adică să aibă culoarea verde închis. Evitați părțile galbene sau maronii.

Folosiți o foarfecă sau cuțit de grădină și tăiați o secțiune dintr-o singură mișcare. Este important să lăsați noua plantă să se vindece măcar timp de câteva ore sau chiar peste noapte. Astfel, planta se va usca și nu va putrezi.

După ce s-a uscat, planta se pune într-un ghiveci mai mic, folosind sol ușor de drenat, preferabil amestecat cu nisip. Capătul se introduce aproximativ 2cm în sol. Planta se udă puțin câte puțin, evitând excesul de apă care poate cauza mucegăirea rădăcinilor.

Rădăcinile apar între 3 și 6 săptămâni. După ce s-au format, planta poate fi tratată asemenea celor adulte.

Factori de mediu esențiali pentru cactusul de Crăciun

Planta se simte cel mai bine într-un mediu asemănător unei păduri tropicale, având nevoie de umezeală. Iată care sunt cei mai importanți factori de mediu:

Lumina – această plantă preferă lumina indirectă a soarelui.

Udarea – cactusul de Crăciun preferă un sol umed, însă nu în exces, existând riscul de putrezire a rădăcinilor. Astfel, planta se udă doar atunci când primii doi centimetri ai solului sunt uscați.

Temperatura – temperatura optimă în care planta prosperă este cuprinsă între 15 și 21 de grade Celsius.

Umiditatea – fiind originar dintr-un mediu tropical, cactusul de Crăciun are nevoie de multă umiditate. Dacă încăperea este uscată, puteți folosi un umidificator sau puteți pune apă într-o tavă în apropierea plantei.

Fertilizarea – în perioada de creștere, adică primăvara și vara, cactusul de Crăciun se poate fertiliza la interval de 2-4 săptămâni.

Înflorirea cactusul de Crăciun înflorește după ce a stat timp de cel puțin 6 săptămâni la temperaturi mai scăzute, de 12-13 grade, și fără lumină măcar 13 ore pe zi.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia