Arpagicul este o plantă originară din Europa, înrudită cu ceapa verde. Aceasta a fost folosită încă din Evul Mediu, atât în medicina naturistă, cât și ca ingredient culinar.
Valorile nutriționale ale arpagicului
Arpagicul are multe beneficii pentru sănătate, chiar dacă, de cele mai multe ori, este folosit doar ca ornament pentru anumite preparate culinare. Astfel, în 100g de arpagic, regăsim:
- Vitamina K: 212,7 µg
- Vitamina C: 58,1 mg
- Vitamina A: 218 µg
- Vitamina B9: 105 µg
- Fier: 1,6 mg
- Cupru: 0,157 mg
- Triptofan: 0,037 g
- Calorii: 30 kcal
- Proteine: 3,27 g
- Grăsimi: 0,73 g
- Carbohidrați: 4,35 g
- Fibre: 2,5 g.
Beneficiile arpagicului
Întărește sistemul osos
Arpagicul ajută la întărirea și susținerea oaselor datorită conținutului mare de vitamina K, o vitamină care menține densitatea minerală osoasă și care se regăsește mai greu în produsele naturale.
De asemenea, vitamina K previne leziunile neuronale, așa că poate lupta împotriva bolilor precum Alzheimer.
Este un aliat al sistemului digestiv
Proprietățile antibacteriene ale arpagicului sunt capabile să lupte împotriva bacteriilor care atacă sistemul digestiv, precum salmonella. Acesta crește eficiența absorbției nutrienților din intestine.
Reduce tensiunea arterială
Arpagicul promovează sănătatea inimii datorită componentului organic alicină care scade nivelul colesterolului rău și poate reduce tensiunea arterială.
Susține sistemul imunitar
Cantitatea de vitamina C regăsită în arpagic ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și la producția de colagen care susține crearea de noi vase de sânge, celule și țesuturi.
De asemenea, vitaminele și proprietățile sale antibacteriene și antibiotice luptă împotriva gripelor și răcelilor. Cataplasmele cu suc de arpagic pot reduce infecțiile fungice.
Reduce stresul oxidativ în sistemul ocular
Arpagicul conține carotene, luteină și zeaxantină, promovând sănătatea ochilor și amânând apariția cataractei. De asemenea, previne degenerarea maculară în cazul persoanelor în vârstă.
Detoxifiează organismul
Proprietățile diuretice ale arpagicului, alături de cele antibacteriene, pot ajuta la detoxifierea organismului, eliminând toxinele, sărurile, apa și grăsimile.
Susține sănătatea pielii și a părului
Măștile de față cu arpagic ajută la hidratarea pielii și la lupta împotriva acneei. De asemenea, arpagicul stimulează creșterea părului.
Cum se poate consuma arpagicul
Acesta se consumă în stare crudă, în salate, în supe, ca garnitură sau ornament pentru alte preparate culinare, în sucuri sau smoothie-uri.