Știri Agricole

Alerte de viscol și ninsori în aproape toată țara, mii de locuințe au rămas fără electricitate. Începe IADUL ALB în România CHIAR ACUM

Calendar agricol Decembrie. Ce lucrări se efectuează în prima lună de iarnă
Calendar agricol Decembrie. Ce lucrări se efectuează în prima lună de iarnă

A venit iarnă în România! Temperaturile au început să scadă semnificativ în toată țara, semnalând o schimbare clară către iarnă. Începând de sâmbătă, frigul se intensifică, iar iarna își face simțită prezența prin ninsori în nord-vest, centru și la munte. Pentru populație, autoritățile recomandă prudență, evitarea călătoriilor în zonele afectate și respectarea avertizărilor emise.

În sud-est, vremea va fi instabilă, cu ploi și lapoviță, iar vântul activ va amplifica senzația de frig. În București, vremea se menține schimbătoare, cu înnorări temporare și rafale de vânt. Temperaturile maxime vor urca doar până la 7-8 grade Celsius, iar noaptea se anunță rece, cu minime de -2 grade în centru și chiar -5 grade în zonele periferice ale orașului.

Un nou Cod Galben de intensificări ale vântului și viscol intră în vigoare sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 10, când expiră precedenta atenționare meteorologică emisă de ANM.

Potrivit meteorologilor, între orele 10:00 – 23:00, va fi în vigoare un Cod galben de intensificări ale vântului şi viscol la munte.

Vortexul polar, o caracteristică obișnuită a sezonului rece, împreună cu ciclonul Bert afectează întreaga Europă, inclusiv România.

Frontul rece aduce ninsori grele, lapoviță și rafale de vânt ce ating viteze de până la 90 km/h în zonele montane și 70 km/h în sudul țării.

În plus, zăpada densă, încărcată de apă, a provocat deja prăbușirea copacilor și a creat dificultăți în trafic și transportul feroviar.

Aceste condiții meteo severe au perturbat semnificativ activitățile zilnice, provocând întârzieri și haos în transporturi.

În multe zone din nord și sud-est, lapovița și ninsoarea îngreunează deplasarea, în timp ce în alte regiuni vânturile puternice viscolesc zăpada, reducând vizibilitatea.

Meteorologii avertizează că acest tip de vreme va continua să afecteze Europa și România în următoarele luni.

Episoadele severe ar putea dura până în primăvară.

În alte țări europene, ciclonul activ generează condiții similare, aducând precipitații abundente și rafale intense de vânt.

Sezonul rece pare să fi început în forță, cu fenomene extreme care necesită o atenție sporită pentru siguranța tuturor.

Zonele afectate

Noul Cod galben de intensificări ale vântului și viscol este valabil în intervalul 23 noiembrie, ora 10 – 23 noiembrie, ora 23.

„În Dobrogea, estul Moldovei, sud-vestul Munteniei, sudul și vestul Olteniei și al Transilvaniei vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…70 km/h. În Carpații Meridionali și de Curbură va fi viscol, cu viteze ale vântului de 60…80 km/h, iar pe creste, rafalele vor depăși temporar 80…100 km/h”, explică ANM.

Județele vizate:

Judeţe afectate sunt: Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna.

Meteorologii mai spun că intensificări ale vântului vor fi local şi în restul ţării, cu viteze de 40 – 45 km/h.

Meteorologii ANM au emis mai multe coduri de vreme severă în jumătate de țară

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), prognoza pentru următoarele patru săptămâni arată că debutul iernii va fi mai rece decât media acestei perioade. Temperaturile sub normele climatologice vor domina primele săptămâni ale intervalului 25 noiembrie – 23 decembrie, urmând ca, treptat, vremea să devină mai blândă, în limite normale pentru luna decembrie.

ACTUALIZARE 12.16 Peste 11.600 de abonaţi din 33 de localităţi din judeţul Timiş au rămas fără energie electrică, din cauza vântului puternic de vineri dimineaţă. Echipele Reţele Electrice Banat se află pe teren pentru a remedia avariile. În judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin sunt afectate, în total, 61 de localităţi. A

CTUALIZARE 11.10 În judeţul Caraş-Sverin, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea mai multor acoperişuri luate de vânt sau în pericol de cădere, în Reşiţa şi în Caransebeş, dar şi pentru îndepărtarea copacilor rupţi de vânt sau căzuţi. Între localităţile Şoşdea şi Măureni, un stâlp de electricitate a fost doborât de vânt. Peste 4.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică. Întreruperi de electricitate s-au înregistrat și în județele Timiș și Arad.

ACTUALIZARE 11.00 A fost convocat Comandamentul de iarnă la Ministerul Energiei. Ședința are loc la ora 14.00. Aceasta, în condițiile în care meteorologii au prelungit alertele de vreme rea.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.