Știri Agricole

AGRIVOLTAIC – totul despre Agricultură și Panouri Solare

AGRIVOLTAIC – totul despre Agricultură și Panouri Solare
AGRIVOLTAIC – totul despre Agricultură și Panouri Solare

Beneficiile energiei alternative, sunt din ce în ce mai căutate, iar agricultura sigur nu face excepție. Mai ales datorită schimbărilor climatice din ultima vreme și a vulnerabilității pe care sistemele de apă, energie și alimentație le prezintă. Se cere de la sine o soluție care să susțină eficient producția alimentară și energia reutilizabilă.

Agrivoltaic sau Agricultura Fotovoltaică – soluția fermierilor

Fermierii au în prezent numeroase opțiuni pentru a avea resurse sustenabile, însă cea mai bună soluție constă în utilizarea de panouri solare în fermele lor. Agricultura Fotovoltaică consta în integrarea Panourilor Fotovoltaice deasupra culturilor pentru a sporii rezistența la climă și pentru a susține producția durabilă de produse alimentare și energie, pe o singură bucată de teren.

Lucrând împreună pe același teren, fermierii și dezvoltatorii de energie pot obține beneficii pentru toți cei implicați, păstrând în același timp caracterul agricol al comunităților rurale. Un exemplu în acest sens, se poate vedea datorită celor de la Carpat Energy care în luna decembrie a anului 2021, au montat la Roșia, Bihor, un Sistem Fotovoltaic Hibrid de 33kWp. Specificațiile se pot vedea aici.

 

Beneficii directe ale Agriculturii Fotovoltaice

Dacă privim spre beneficiile directe, observăm că instalarea Panourilor Solare aduc multe avantaje:

  • economii ca urmare a costurilor mai mici
  • posibilitatea de a produce energie electrică la o scară mai mare
  • independență față de creșterea prețurilor la electricitate

În termeni financiari, investiția în panourile solare ar trebui să se amortizeze deja din al cincilea an de utilizare, apoi să înceapă să genereze profituri. Ritmul creșterii prețurilor la energie poate însemna, de asemenea, că rentabilitatea va avea loc chiar mai rapid.

 

Dezavantajele Agriculturii Fotovoltaice

Cu toate acestea, ca orice proces inovator, colocarea acestor activități se poate confrunta cu diferite provocări care sunt importante de abordat. Principalele eșecuri, din punct de vedere agricol, ale combinării acestor activități se referă la o lipsă de lumină pentru plante; această lipsă se poate traduce printr-o scădere a producției agricole. Alegerea itinerariilor tehnice și a tipului de culturi va fi esențială pentru obținerea celor mai bune recolte agricole. În acest sens, opțiunile pentru producția de culturi sub panouri sunt limitate la culturile cultivate și recoltate de obicei manual sau cu mașini mici. Potrivit NREL (Naţional Renewable Energy Laboratory), culturile polenizatoare iubitoare de umbră, plantele de așternut, culturile de pepinieră și pomii sau arbuștii fructiferi de statură mică sunt opțiuni, în plus față de legume și animale de dimensiuni mici până la mijlocii, cum ar fi majoritatea raselor de vite și cai.

 

În ceea ce privește performanța fotovoltaică, aspectul cheie este acela de a putea proiecta cel mai bun design care să îndeplinească cerințele culturilor sau creșterii animalelor, menținând în același timp costurile centralei solare suficient de mici pentru a fi profitabile. Specialiștii de la Carpat Energy vă stau la dispoziție.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.