Știri Agricole

Agricultura urbană: un trend inovativ pentru o comunitate sustenabilă

Agricultura urbană: un trend inovativ pentru o comunitate sustenabilă
Agricultura urbană: un trend inovativ pentru o comunitate sustenabilă

Așa cum deja știm, populația lumii este în continuă creștere. Specialiștii susțin că până în anul 2050 vor fi peste 9.5 miliarde de oameni. Securitatea alimentară este pusă în pericol, nu doar de creșterea necontrolată a populației, dar și de urbanizarea accelerată.

Pentru a asigura furnizarea de produse la un nivel minim pe viitor, planeta va avea nevoie de cel puțin 850 de milioane de hectare de terenuri agricole, suprafețe care, în acest moment, nu sunt vacante.

Agricultura urbană. Atenția către poluare și pierderile de habitat

Chiar dacă pentru un locuitor al unei zone urbane extrem de aglomerate ar fi grea posibilitatea de a-și procura legumele din altă parte decât de la piețe sau supermarket, situația actuală atrage atenția către spațiile alternative.

Cele peste 7 miliarde de oameni au nevoie de hrană constant, aducând un efect dezastruos asupra mediului înconjurător, în special în ceea ce privește poluarea și pierderile de habitat.

Extinderea teritoriilor locuite duce la scăderea numărului de suprafețe naturale, asemenea amenajărilor terenurilor agricole.

Așadar, există inițiative în acest sens, în special concentrate către eficientizarea suprafețelor construite. Căutarea de soluții ecologice, simple și inventive au dus la formarea conceptului de agricultură urbană.

Multe țări deja implementează această idee

Încă de acum zece ani, în Marea Britanie, s-a pus la punct o rețea care vine în ajutorul cetățenilor. Pam Warhurst și Mary Clear au început să dezvolte spații de grădinărit urbane, încurajând și economia locală.

Regula de participare pentru cetățenii orașului Todmoren este destul de simplă. Cine mănâncă din legumele și fructele de pe acoperișurile clădirilor este înscris automat în rețea.

În China s-a construit o fermă urbană în locul unei foste întreprinderi industriale din orașul Shenzhen. În New York, grădinile comunitare acoperă 100 de acri de teren, în special în zonele defavorizate.

În ceea ce privește România, există mai multe asociații care vor să promoveze importanța agriculturii urbane. Din păcate, astfel de inițiative nu sunt mereu ușor de dus la bun sfârșit.

Beneficiile agriculturii urbane

Există foarte multe efecte pozitive pe care le poate aduce într-o comunitate o grădină urbană. În primul rând, poate crește biodiversitatea și spațiul verde, atrăgând o diversitate de animale mici, plante native și polenizatoare.

Mai mult, poate reduce costurile de producție în perioada culturii, înfrumusețează comunitățile și aduce oameni cu aceleași valori morale împreună.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.