Autoritățile au anunțat că aerul este toxic în București și în împrejurimi. Situația deja durează de mai multe zile.
Stațiile independente de măsurare a aerului indică depășiri de aproape șase ori pentru cele mai periculoase particule în suspensie, denumite PM 2,5 și PM 10.
Este bine ca locuitorii din zonele afectate să țină geamurile închise și să limiteze expunerea. În acest moment, putem considera că aerul ne îmbolnăvește. Principalele motive? Încalzirea rezidenţială pe lemne și traficul.
Măsurătorile independente arătau, de exemplu, sâmbătă dimineaţă, pe strada Sabinelor din sectorul 5, depăşiri de 596% pentru PM 2,5 şi 419% pentru PM 10, cum sunt numite cele mai periculoase particule în suspensie care ajung în plămânii oamenilor. Şi în Voluntari aerul a fost irespirabil, la valorile de aproape cinci ori mai mari. Iar în zona Lacului Morii din Bucureşti se înregistrau depăşiri de 324% şi 188%, pentru aceleaşi particule, scrie pe stirileprotv.ro.
Garda de Mediu: ”Am făcut imediat controale, am ajuns la concluzia că totul s-a întâmplat din cauza traficului şi a încălzirii rezidenţiale. Am anunţat autorităţile cu privire la trafic, să ia măsuri”, conform Știrile Pro Tv.
Vremea a permis creșterea poluării
Specialiștii explică faptul că, din cauza maselor de aer care nu au circulat, poluanţii au rămas blocaţi la nivelul solului.
Bizar este faptul că msurătorile independente arată o poluare mai mare, față de datele oficiale. Acestea indică o poluare mai mică sau chiar deloc.
”Nu sunt valori reale, nu sunt omologate staţiile de măsurare”, explică reprezentantul de la Garda de Mediu.
Reprezentant Ecocivica:
”Chiar dacă nu sunt omologate de stat, asemenea valori nu pot fi o eroare. Ele sunt reale.Autorităţile să nu mai ascundă datele, să monteze staţii de măsurare în mai multe staţii, astfel că reţelele independente şi ale mediului să reflecte realitatea şi să nu se mai acuze reciproc”.
Fostul ministru al Mediului a promis un nou sistem de măsurare a calităţii aerului în toată ţara, cu 208 staţii care monitorizează calitatea aerului în toată ţara. În acest moment, avem 148 de staţii.
BAI ADORMITULE DE PRIMAR GENERAL CIND ERA FIREA O CRITICAI CA ESTE BUCURESTIUL POLUAT IAR ACUM TU CE FACI? NU TIAJUNGE CA NE TII IN FRIG SI FARA APA CALDA DESI AM PLATIT MAI MULT LA INTRETINERE ACUM DECIT PE VTREMEA LUI FIREA CIND AVEAM TOTUL BINE SI ACUM CE FACI NU ESTI STATRE SA FACI CEVA MACAR CU POLUAREA ORASULUI?
Bai Ana Vasile,
Daca vii de la coada vacii, poate iti imaginezi ca apa calda si caldura in Bucuresti se fac daca faci focul la soba din curte… dar.. din pacate, nu este asa. Oare are rost sa iti spun ca sunt zeci de Km de conducte prin care merge apa calda prin Bucuresti? Oare are rost sa iti spun ca in ianuarie de obicei vine intretinerea pentru lunile noiembrie sau decembrie, si chiar la aceste luni, de fapt este pus consumul pentru octombrie (in caz de afisare noiembrie)?
In mod sigur… nu… ca sunt chestii complicate… regret-o pe fierea. Poate intr-o zi o sa iti dai seama cum merg astea….
Dacă nu se iau măsuri împotriva poluării și se fac DOAR măsurători ale poluării, este ca și cum ne tratăm de o boală DOAR măsurându-ne temperatura!