Adrian Oros: Se desființează Direcțiile Agricole Județene. În locul lor, vor funcționa Camerele Agricole

10.10.2020
Adrian Oros: Se desființează Direcțiile Agricole Județene. În locul lor, vor funcționa Camerele Agricole

Invitat la  Radio Someș,  Adrian Oros a făcut declarații depsre Camerele Agricole. Acestea vor lua locul  Direcțiilor Agricole Județene.

Camerele Agricole vor înlocui Direcțiile Agricole Județene

 ”Una dintre priorități ar trebui să fie constituirea camerelor agricole. Camerele agricole, care există în toată Uniunea Europeană în afară de România, sunt niște entități private care reprezintă cu adevărat interesul agricultorului, pentru că ele sunt formate doar din agricultori. Acolo nu are ce să caute statul. Și atunci, ei agricultorii între ei se înțeleg mult mai bine ca să-și rezolve niște probleme pe care statul nu numai că nu le rezolvă, dar de multe ori mai tare le încurcă ” , a spus Oros în cadrul interviului.
Ministrul Agriculturii a punctat că va face din constituirea camerelor agricole una dintre  prioritățile Guvernului. Încă de acum 10 ani au fost pornite demersurile pentru a le forma, sprijinind activitățile fermirilor

Atribuțiile ce țin de Direcțiile Județene agricole nu vor fi preluate integral de Camerele Agricole. O parte dintre acestea vor reveni altor instituții ale statului.

”Camerele agricole ar trebui să înglobeze și interesele asociațiilor, și interesele fiecărui agricultor în parte. Practic, tot ce se întâmplă în agricultura și industria alimentară dintr-un județ ar trebui să fie reprezentat de o entitate privată, aleasă de ei – Camerele Agricole”, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros.

 Direcțiile Agricole sunt desființate

”Eu am spus-o întotdeauna: în momentul în care camerele agricole se vor dezvolta, vor dispărea Direcțiile Agricole. Pentru că Direcțiile Agricole nu există nicăieri în Europa. Toată agricultura din România este o agricultură privată, iar ea este gestionată de 14.600 de angajați ai statului. Sigur, sunt activități care trebuie să rămână ale statului, reglementarea și controlul, dar partea de organizare și promovare trebuie să fie a fermierilor. În concepția mea, Camerele Agricole vor trebui să preia toate atribuțiile pe care le au acum Direcțiile Agricole.

De aceea, la început vom plăti noi angajații camerelor agricole, iar apoi, în mod regresiv, pe măsură ce ele se vor consolida, în 5-10 ani, vor ajunge să trăiască pe banii din cotizațiile membrilor. Atunci statul se retrage, toate atribuțiile le preia Camera Agricolă și veți vedea ce atunci, camerele agricole vor putea rezolva probleme care acum par de nerezolvat”, a mai completat ministrul Oros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *