A murit fermierul Dan Țandea, cunoscut crescător de vaci de lapte și cel care a condus timp de mai mulți ani una dintre cele mai importante cooperative din România, Cooperativa Someș-Arieș din județul Cluj.
Vestea dispariției lui Dan Țandea a zdruncinat zootehnia și întreaga agricultură românească. ”Drum lin spre cer îi doresc prietenului meu Dan Țandea din Cluj, fermier în Cooperativa Someș Arieș. Dumnezeu să-l ierte”, a scris pe pagina sa de Facebook fermierul Ilie Chifan care ne-a mărturisit că a aflat cu durere că Dan Țandea s-a stins în această dimineață, în ferma sa din Apahida, conform AGROINTEL.
Fermierul Dan Ţandea, cel căruia i se atribuie salvarea caşului de Năsal, a murit, duminică, într-un canal de scurgere din localitatea Apahida. Poliția a demarat cercetări pentru ucidere din culpă, relatează Agerpres.„În cursul acestei dimineţi, în jurul orei 4:50, poliţiştii au fost sesizaţi printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 cu privire la căderea unei persoane într-un canal de scurgere. Evenimentul semnalat s-ar fi petrecut pe raza localităţii Apahida, în timpul unor activităţi de curăţare a scurgerii. Trupul bărbatului în vârstă de 52 de a fost transportat la Institutul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzelor decesului. Sunt efectuate cercetări sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă”, a informat IPJ Cluj.
Brânza de Năsal e unică în lume
Potrivit Agrointel.ro, Dan Ţandea a salvat brânza de Năsal, care poate fi produsă doar în peştera de la Năsal şi numai cu ajutorul unor bacterii care trăiesc într-o anumită parte a peşterii.
Vestea dispariției lui Dan Țandea a zdruncinat zootehnia și întreaga agricultură românească. Dan Cristian Țandea (52 de ani) era cunoscut ca un crescător pasionat de vaci de lapte, dar și ca fermierul care a salvat brânza de Năsal.
Dan Țandea era un fermier cunoscut în România
În cadrul interviului realizat în urmă cu doi ani, fermierul Dan Țandea a povestit pentru AGROINTEL cum a reușit să reînvie și să readucă pe piață una dintre cele mai valoroase brânze românești: brânza de Năsal. Astfel, laptele din fermele familiei Țandea din județul Cluj era comercializat către Cooperativa Someș Arieș, iar o fracție din producția de lapte colectată de Cooperativă era direcționată spre producătorul de lactate Unilact, care este membru al cooperativei și deține atât fermă proprie, cât și parte de procesare. O altă parte din laptele Cooperativei Someș Arieș ajungea la Friesland Campina și la Romfulda, iar o fracție era procesată tradițional chiar sub coordonarea lui Țandea.
„Noi, ca și cooperativă, suntem acționari în Fabrica de Brânzeturi Transilvania, societate al cărei administrator sunt eu. Acolo procesăm laptele și producem «Brânza de Năsal», pe care o realizăm ca marcă proprie pentru Napolact. Mai avem și marca noastră «Produs de Țaga», unde facem mai multe tipuri de brânzeturi: brânză fermentată cu pasta moale și pasta semi-tare”, ne-a declarat fermierul.