Jadav Payeng, un bărbat originar din India, a început să planteze copaci pe teritoriul unei insule ameninţată de fenomenul de eroziune, de la vârsta de 16 ani, iar rezultatul este unul spectaculos.

În ultimii 70 de ani, insula tropicală Majuli, din Assam, nord-estul Indiei, este în pericol să fie înghiţită de ape. Insula este ameninţată constant datorită eroziunii extinse a solului de pe malurile acesteia.

Cauza acestui fapt ar fi digurile mari construite în oraşele din Brahmaputra pentru a le proteja în timpul sezonului musonilor, care redirecţionează însă furia devastatoare a râului spre insulă. Din 1991, peste 35 de sate au fost distruse de ape.

Şi în timp ce autorităţile indiene încearcă să-şi dea seama cum să salveze insula, viaţa acesteia ar fi putut fi chiar mai scurtă, dacă nu ar fi intervenit un activist local, scrie Bored Panda.

În 1979, Jadav Payeng, la vârsta de 16 ani, a observat cum un număr mare de şerpi au dispărut din cauza căldurii excesive după inundaţii. Din acel moment, Jadav şi-a început „misiunea“ de a salva Majuli de eroziune prin plantarea copacilor.

Într-o zi, a decis să abordeze serviciile oficiale de mediu din zonă, care i-au oferit o mână de seminţe de bambus pentru a le planta. Aparent părea un gest banal, dar pentru Jadav Molai Payeng a fost un pas mare în vederea salvării insulei.

Zona cea mai secetoasă era o insulă formată în râu, care, fără copaci şi plante, era erodată de curenţi, iar multe animale – în special reptile – mureau din cauza lipsei de umbră.

Implicarea tânărului Jadav a provocat interesul autorităţilor din districtul de Golaghat, astfel că au decis să pună în aplicare un plan pentru a planta 200 de hectare de copaci în zonă, un proiect care a durat 5 ani şi în care Jadav a participat activ.

Dar pentru Jadav Molai Payeng nu era suficient. El a decis să rămână în zonă şi să planteze în continuare copaci, unul pe zi, pe râul Brahmaputra.

37 de ani mai târziu şi ajuns la vârsta de 50 ani, Jadav a lăsat în urma lui o pădure extinsă, cu mii de copaci luxurianţi, a cărei suprafaţă este de aproximativ 700 de hectare, aproape de două ori mai mare ca Central Park din New York. Pădurea conţine câteva mii de specii, precum şi 300 de hectare de bambus.

Regizorul William Dougas McMaster a realizat un scurt documentar despre Jadav. Pentru a realiza acest documentar, fotograful Jitu Kalita l-a însoţit pe Payeng şi a aflat chiar de la el povestea acestui loc.

Bărbatul mărturiseşte că la început misiunea sa a fost mult mai grea pentru că a trebuit să facă rost de seminţe de diferite feluri. Mai târziu însă această problemă a fost rezolvată, soluţia venind chiar de la copacii care crescuseră înalţi, sănătoşi şi frumoşi. El lua de la aceştia vlăstari tineri sau seminţe pe care le planta mai departe.

Mai mult, la Festivalul Filmului de la Cannes din anul 2014, documentarul a obţinut o deosebită recunoaştere internaţională. „Forrest Man“ este povestea unui om special care nu a stat cu mâinile în sân, aşteptând ca totul în jurul său să se deterioreze, ci a ales să facă o schimbare uriaşă. Pădurea se numeşte acum Molai, în onoarea lui Jadav.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă