Murată, în sarmale, cu carne a la Cluj, în plăcinte, ori ciorbă sau pur și simplu făcută salată, varza este foarte iubită de noi toți. Este a doua în topul preferințelor, după cartofi.
Dovadă că am ajuns să mâncam, în medie, cam 45 de kilograme pe an pe cap de locuitor. Și, pentru că se vinde bine, fermierii și-au crescut producția. Au multe solicitări și de la restaurante.
În acest restaurant, bucătarii folosesc câteva tone de varză în fiecare lună. Vedete sunt tradiționalele plăcinte pe lespede cu varză călită din abundență.
Adriana Duna, reprezentanta unui restaurant: „Avem varza a la Cluj, sarmalele, salatele care conțin varză. Varza este printre preferințele clienților noștri, lucrăm foarte mult cu producători locale din zona Aiudului”.
Pentru zilele călduroase bucătarii recomanda varza a la Cluj cu legume. În loc de carne tocată din abundență, folosesc hribi pentru un plus de aromă.
Alex Strungari, chef: „Practic o combinație între lasagna și sarmale făcute pe straturi. După cum vedeți avem un strat de varză, strat de ciuperci cu orez și deasupra varză. Avem și la meniul zilei și pe meniu separat. E un preparat cerut, în top 5”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, consmul mediul anual a depășit 45 de kilograme de varză, pe cap de locuitor. Și producția trece de 600.000 de tone.
Eugen Mezei, producător de varză: „Este cerere și la restaurante și la magazine, a crescut prețul acum pe căldurile astea, pe secetă”
În bazinul legumicol Rusănești, din județul Olt, cantitatea de varză cultivată anul acesta față de anul trecut a crescut cu 20%.
Acest fermier pune soiuri românești acestea fiind și cele mai apreciate pe piață.
Marius Popa, fermier: „Am mărit suprafața față de anul trecut pentru că am fost mulțumit de ce producție am scos”.
Florin Opriș, tehnician agricol: „La 3 lei, cum e acum pe piață, ar fi bine, dar să țină prețul așa și va ține pentru că varză în camp se udă”.
În piețe, varza costa 3-4 lei kilogramul.
Cosmin Mitrache, fermier: „Noi am zis să punem cât mai multă că să facem și noi un ban”.
Producătorii cultivă varză albă timpurie dar cea mai mare suprafață o reprezintă tot cea cu varza de toamnă, care poate fi conservată.