Descoperă

Ce sunt semințele de chia, de fapt. Proprietăți, beneficii și rețete

Ce sunt semințele de chia, de fapt. Proprietăți, beneficii și rețete
Ce sunt semințele de chia, de fapt. Proprietăți, beneficii și rețete

Semințele de chia au început, încetul cu încetul, să prindă multă popularitate și în rândul românilor. Textura inconfundabilă a semințelor atunci când sunt hidratate, transformă chia în deserturi interesante și sănătoase.

Ce sunt semințele de chia

Semințele provin din planta chia, originară din Mexic și Guatemala și face parte din familia mentei (Lamiaceae). Acestea au fost folosite din cele mai vechi timpuri de către civilizațiile de mayași, azteci și incași.

Semințele de chia erau folosite în combinație cu făina pentru obținerea unor turte, supe sau budinci.

În timp, specialiștii au descoperit că semințele de chia sunt foarte sănătoase. În 30 de grame de semințe regăsim: 11g fibre, 4g proteine, 9g grăsimi sănătoase dintre care 5g de Omega 3, 18% din doza zilnică recomandată de calciu, 30% din doza zilnică recomandată de magneziu, 27% din doza zilnică recomandată de fosfor, dar și zinc, potasiu și vitaminele B1, B2 și B3.

Astfel, semințele de chia oferă o cantitate foarte bună de antioxidanți, fibre solubile care le oferă șansa de a absorbi apa și de a se transforma într-un fel de gel care dă senzația de sațietate și ajută la menținerea sănătății florei intestinale.

Semințele sunt bogate în proteine, în acizii grași Omega 3, reducând riscul bolilor cardiovasculare, dar și a inflamațiilor, rezistenței la insulină și depozitele de grăsimi de la nivelul abdomenului.

În plus, acestea reduc nivelul colesterolului rău din sânge, reglând sistemul imunitar și scăzând riscul apariției obezității, dar și a bolilor cardiovasculare și a diabetului.

Unul dintre motivele pentru care semințele de chia sunt recomandate este legat de faptul că acestea detoxifiează organismul. După ce sunt digerate, semințele se măresc și absorb toxinele din organism, curățând astfel tractul digestiv.

Conținutul de fibre îmbunătățește digestia, ușurând astfel procesul de digestie și peristaltismul intestinal.

Cum se pot consuma semințele de chia?

De cele mai multe ori, semințele de chia sunt consumate în combinație cu alte alimente. Cel mai adesea, acestea sunt introduse în smoothie-uri, în budinci, în iaurt, în sucuri naturale și chiar în produse de panificație.

Budincă de chia

Ce sunt semințele de chia, de fapt. Proprietăți, beneficii și rețete

Cea mai des întâlnită rețetă în care se folosesc semințele este budinca de chia. Aceasta se prepară foarte ușor și foarte rapid, fiind ideală pentru micul dejun.

Folosiți 40-50 de grame de semințe pe care le adăugați într-un bol cu suc natural, iaurt sau lapte dulce. Bolul se ține la frigider timp de un sfert de oră, apoi se pot adăuga nuci, semințe, fructe proaspete sau dulcețuri.

Brioșe cu banane și semințe de chia

Ingrediente necesare:

  • 200g făină de ovăz
  • 8 curmale
  • 120ml apă
  • 1 banană coaptă
  • 85g sirop de arțar
  • 70g ulei de cocos
  • 3 ouă
  • 120ml lapte de migdale
  • 80g semințe de chia
  • 3 linguri cu pudră de cacao neîndulcită
  • jumătate de linguriță cu sare
  • 3 lingurițe de praf de copt
  • 120g iaurt grecesc

Cum se pregătește:

Pentru început, se amestecă într-un bol făina cu praful de copt, sarea, semințele de chia și pudra de cacao. Curmalele fără sâmburi se pun la înmuiat în apă, apoi la cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, apoi se pun la blender până rezultă o pastă.

Peste pasta de curmale se pun banana coaptă, ouăle bătute, siropul de arțar, laptele de migdale și uleiul de cocos, apoi se amestecă până la omogenizare, adăugând și iaurtul grecesc la final.

Compoziția umedă și cea uscată se amestecă încet, apoi se adaugă în forma pentru brioșe. tava se pune în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius, timp de 20 de minute.

Orez cu chia

Ingrediente necesare:

  • 200g orez fiert în prealabil
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 3 căței de usturoi tocat mărunt
  • jumătate linguriță sare
  • jumătate linguriță rozmarin
  • jumătate linguriță oregano
  • un praf de ardei iute cayenne
  • 80g semințe de chia
  • 1 zucchini tăiat felii subțiri
  • 1 roșie tăiată cubulețe
  • 2 linguri de parmezan

Într-o tigaie încăpătoare se călește orezul, alături de sucul de lămâie, cățeii de usturoi, roșia și zucchini. Când este gata, se adaugă condimentele și semințele de chia.

Orezul se lasă pe foc timp de zece minute, după care se poate adăuga parmezanul.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă