Roșiile sunt printre cele mai căutate produse ale verii, iar gospodarii care au la dispoziție o mică grădină sau un solar le vor cultiva cu siguranță. Deși cultura de roșii nu este foarte pretențioasă, are nevoie de câțiva pași de îngrijire peste care nu putem trece dacă ne dorim o recoltă cât mai bogată.

Îngrășământ natural pentru roșii

Cultura de tomate va avea nevoie de îngrășământ pentru a se dezvolta armonios. De cele mai multe ori, substanțele nutritive de care au roșiile nevoie sunt azot, fosfor și potasiu.

Cele mai bune și mai puțin costisitoare îngrășăminte rămân tot cele naturale. Unele dintre aceste variante pot fi obținute cu produse pe care le avem deja în gospodărie. Iată care sunt câteva dintre aceste opțiuni:

Gunoiul de pasăre

Gunoiul de pasăre este considerat un îngrășământ mineral complex, în special datorită conținutului de azot și fosfor. Într-un recipient încăpător se pun 10l de gunoi de pasăre, apoi se completează cu multă apă. Amestecul se lasă la macerat în aer liber timp de 7-1o zile, apoi se poate folosi, udând rândurile, diluând 500ml de îngrășământ la 10l de apă.

De asemenea, se poate face un amestec folosind gunoi uscat de pasăre, cu ajutorul a 500g de gunoi și 10l de apă, lăsate la infuzat 3-5 zile, într-un recipient acoperit cu folie de plastic. Se amestecă soluția în fiecare zi, apoi se amestecă iar cu apă în proporții de 1:20 și se toarnă câte 0,5-1l sub fiecare tufă.

Gunoiul de grajd

Persoanele care au animale se pot folosi de gunoiul de grajd pentru a obține un fertilizator foarte util. Acesta se obține din amestecul a jumătate de găleată de gunoi de grajd care se umple, apoi, cu apă. Amestecul se pune într-un loc însorit timp de o săptămână.

După această perioadă, gunoiul se amestecă bine și se diluează cu apă în proporții de 1:10. Se folosesc câte 0,5-1l de fertilizant sub fiecare tufă.

Nu pierdeți ocazia de a obține un îngrășământ din urzici

Macerat de urzică

Toată lumea știe că urzicile sunt bogate în azot, potasiu și fier, așa că maceratul de urzică este extrem de util pentru cultura de roșii. Umpleți două treimi dintr-un recipient cu urzici, apoi completați cu apă și puneți capacul. Amestecul se lasă la macerat timp de 7-10 zile, iar atunci când începe să fermenteze se poate utiliza.

1l de infuzie se diluează în 10l de apă, iar cu soluția obținută se udă roșiile sub rădăcini, folosindu-se câte 1-2l la fiecare plantă. În fiecare lună se pot face două astfel de fertilizări folosind maceratul de urzică.

Sfat de la fermieri – nu mai aruncați cojile de ouă! 

Una dintre cele mai simple variante de a hrăni roșiile cu calciu este folosirea cojilor de ouă. Acestea se pisează mărunt și se pun în jurul plantelor atât pentru calciu, cât și pentru a ține melcii și limacșii la distanță.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *