Anul 2022 nu a fost deloc unul prosper pentru agricultorii români. Conform specialiștilor, acest an este înregistrat drept cel mai secetos an agricol din istorie. Seceta pedologică a făcut ravagii în România, afectând peste 40.000 de hectare din suprafața agricolă.

Doar două luni din anul agricol au înregistrat precipitații peste medie

Elena Mateescu, director ANM, a susținut, în cadrul unei intervenții în emisiunea „Punctul de Întâlnire” că seceta pedologică extremă a apărut încă de la finalul anului trecut, conform Antena3.ro.

„August încheie într-adevăr cu o valoare apropiată de normal, însă acele cantități care s-au semnalat în intervale scurte de timp, chiar dacă am avut valori de 60-70 de litri pe metru pătrat în mai puțin de 30-40 de minute, nu au putut compensa nevoia acută și seceta pedologică extremă și de lungă durată instalată încă din toamna anului 2021”, a declarat Elena Mateescu pentru sursa citată.

Directorul ANM a susținut că luna august a acestui an s-a aflat pe locul 2 în topul celor mai calde luni din istorie.

„Este al doilea an în care am emis o alertă meteorologică de cod roșu pentru val de căldură în partea de vest-nord-vest a țării. Iunie încheie pe un top 5 ca fiind a cincea lună cea mai călduroasă și a treia cea mai secetoasă.

Luna lui Cuptor păstrează aceeași tendință, pe locul 5 ca fiind cea mai caldă și în top 10 cea mai secetoasă și chiar şi august la acest moment pe locul 2 ca fiind cea mai caldă lună din istorie”, a menționat directorul ANM.

Aproape 430.000 de hectare de culturi sunt afectate în România din cauza secetei

Estimările demonstrează că deceniile următoare vor avea mai mulți ani secetoși decât până acum.

„Înainte de 2000 vorbeam în medie de 3-4 ani secetoşi pe deceniu. Începând din 2000 avem cel puțin 5-6 ani în fiecare deceniu și iată că și deceniul actual 2021-2030 a început cu un an excesiv de secetos.

Și făcând simulările anilor anteriori există o probabilitate foarte mare ca pe fiecare deceniu și în viitor să înregistrăm în medie 5-6 ani secetoși, în condițiile în care cantitățile de precipitații se estimează a fi mai scăzute, în medie cu 15-20 % în lunile de vară, dar nu numai în lunile de vară.

Observăm o tendință de scădere apreciabilă în lunile de iarnă, luni care sunt capitale și considerate perioade de acumulare a apei nu numai pentru agricultură, dar și pentru și sectorul hidroenergetic”, a completat Elena Mateescu, conform sursei citate.

Cele mai afectate culturi au fost:

  • grâu,
  • triticale (206.815 ha),
  • orz, orzoaică, ovăz,
  • secară (33.316 ha),
  • rapiță (31.714 ha),
  • porumb (88,174 ha),
  • soia (6.323 ha),
  • mazăre (870 ha),
  • floarea soarelui (42.842ha),
  • plante furajere (9.969 ha),
  • alte culturi (9.242 ha).

34 de județe au fost afectate de secetă anul acesta: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Iași, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *