În perioada verii, insectele ne dau multe bătăi de cap. Fie că este vorba despre nelipsiții țânțari, muște, furnici sau păianjeni, acestea ne invadează casele și curțile și ne strică serile. Totuși, nu trebuie să apelăm imediat la produse chimice și costisitoare. Putem, în schimb, să apelăm la plante care sunt repelenți naturali. În plus, multe dintre acestea sunt ornamentale, sau chiar comestibile.
Insectele nu suportă mirosurile puternice ale plantelor
Lavanda
Cunoscută pentru mireasma sa deosebită, lavanda este unul dintre cei mai cunoscuți repelenți naturali. Mirosul acesteia este detestat de insecte, în special atunci când vine vorba despre țânțari, molii sau muște.
Menta
Mirosul proaspăt al mentei este, de asemenea, un repelent natural, mai ales atunci când vine vorba despre țânțari, furnici și muște. Specialiștii ne îndeamnă să punem ghivece cu mentă în jurul ușilor și ferestrelor pentru a nu permite insectelor să intre în casă.
Citronela
Uleiul de citronelă este extras și folosit des pentru obținerea lumânărilor care au fix rolul de a îndepărta țânțarii. Ghivecele cu citronela se plasează, de asemenea, în apropierea ferestrelor și ușilor.
Busuiocul
Pe lângă faptul că poate fi utilizat în bucătărie, busuiocul este un repelent de țânțari și muște. Acesta poate fi plantat în grădină sau în ghivece și este foarte ușor de întreținut.
Rozmarinul
Rozmarinul nu este doar un condiment nelipsit în bucătătie, ci și un bun aliat care luptă împotriva muștelor și țânțarilor. Mirosul puternic ține insectele la distanță.
Gălbenelele și crizantemele sunt repelenți naturali
Gălbenelele
Pe lângă culoarea vibrantă a florilor, gălbenelele au un miros puternic și specific care ține țânțarii, muștele și chiar anumite specii de furnici la distanță. Acestea pot fi plantate atât în grădină, cât și în ghivece.
Iarba mâței
Iarba mâței face parte din familia mentei și nu este cunoscută doar pentru efectele sale asupra pisicilor. Această plantă ține țânțarii la distanță.
Lămâiță
Mirosul puternic de lămâiță este cunoscut pentru puterea de a îndepărta țânțarii. Aceasta poate fi plantată în grădină.
Crizantemele
Crizantemele conțin un compus natural numit piretru, folosit des în obținerea insecticidelor din comerț. Crizantemele din grădină țin la distanță furnicile, țânțarii, păianjenii și muștele.
Balsamul de lămâie
O altă plantă care face parte din familia mentei, balsamul de lămâie poate fi plantat atât în grădină, cât și în ghivece, având un miros de lămâie care îndepărtează insectele.