Știri Agricole

VIDEO. Mai multe localități din Satu Mare au fost lovite de grindină. Cum au fost afectate culturile

VIDEO. Mai multe localități din Satu Mare au fost lovite de grindină. Cum au fost afectate culturile
VIDEO. Mai multe localități din Satu Mare au fost lovite de grindină. Cum au fost afectate culturile

Mai multe localități din Satu Mare au fost grav afectate de o cădere de grindină. Apariția acestui fenomen meteorologic în luna mai este neobișnuită, atacând culturile și proprietățile oamenilor. Bucățile de grindină de dimensiuni mari au distrus plantele, copacii, grădinile și terenurile agricole ale localnicilor, iar, în doar câteva minute, bucățile de gheață de mărimea unui ou de porumbel au atacat tot ce le stătea în cale.

Curțile gospodarilor s-au umplut de gheață

Una dintre cele mai afectate zone din județul Satu Mare a fost localitatea Lazuri, acolo unde grindina și-a făcut apariția, lăsând gospodarii neputincioși la vederea fenomenului care distruge culturile. De asemenea, grindina a afectat și zona Țării Oașului, din cauza unei furtuni care a durat câteva zeci de minute, conform www.presasm.ro.

Nici Bucureștiul nu a fost lipsit de apariția grindinei. Pe data de 27 februarie 2021, mai multe localități din sudul țării au fost efectate de o ploaie însoțită de grindină. Deși acest fenomen este, mai degrabă, așteptat în timpul verii, mai mulți factori, asemenea temperaturilor ridicate, umezelii și răcirea brusă a vremii, au oferit fenomenului un mediu perfect de desfășurare.

Specialiștii au avertizat românii că astfel de fenomene sunt așteptate și pe viitor, declarând chiar Cod portocaliu de furtună în județele Ialomița și Buzău, începând cu data de azi, 10 mai 2021. Administrația Națională de Meteorologie a emis acest cod pentru următoarele localități: nordul județului Ialomița, în zona delimitată de localitățile Grindu, Valea Măcrișului, Cocora, granița cu județul Buzău, sud-estul județului Buzău, partea de est a județului Ialomița, zona delimitată de localitățile Vlădeni, Facaeni, Burdușani.

În zonele menționate mai sus, specialiștii avertizează că vor exista averse cu caracter torențial ce vor depăși 30 de litri pe metrul pătrat, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.

Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 17 mai 2021

Prognoza meteo a săptămânii 10 – 17 mai 2021. În această săptămână a lunii mai, temperaturile medii ale aerului se regăsesc în valorile normale ale perioadei, la nivelul întregii țări, asemenea regimul pluviometric. În această săptămână se vor semnala precipitații în cantițăți cuprinde între 25 – 30 de l/mp prin zonele montane, prin Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei.

Valorile minime vor crește treptat către sfârșitul săptămânii, de la temperaturi minime cuprinse între 5 – 7, 8 grade în întreaga țară, până la valori de temperatură cuprinse între 9 – 11, 12 grade, cu posibil 13 – 14 grade prin Muntenia. Valorile maxime se vor încadra, în prima parte a săptămânii între 20 – 22 de grade prin Moldova, Dobrogea, Muntenia. Vremea va fi mai caldă în vestul și centrul țării, cu temperaturi de 25 – 26 de grade în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania.

Către finalul perioadei, valorile maxime vor atinge 25 – 27 de grade la nivelul întregii țări, excepție făcând zona montană, unde maximele vor fi cuprinse între 17 – 19 grade prin zonele montane și 11 – 13 grade pe creste.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.