Știri Agricole

Vești proaste pentru români. Alimentul de bază care se scumpește drastic toamna aceasta

Vești proaste pentru români. Alimentul de bază care se scumpește drastic toamna aceasta
Vești proaste pentru români. Alimentul de bază care se scumpește drastic toamna aceasta

Deşi producţia de floarea soarelui din acest an este una record, acest lucru nu se va resimţi prea mult în preţul uleiului, dimpotrivă. Specialiştii avertizează că din septembrie vom avea parte de noi scumpiri ale uleiului alimentar.

România produce cantităţi impresionante de floarea-soarelui dar prelucrează prea puţin, mare parte mergând la export. Expertul în economie Mircea Coșea a explicat care sunt cauzele.

„…România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a declarat Mircea Coşea pentru Bugetul.ro.

Ţara noastră, aflată pe primul loc în Europa la producţia de floarea soarelui, nu a ştiut să exploateze golul lăsat pe piaţă de războiul din Ucraina.

Deși avem producții-record de floarea-soarelui, prețul uleiului va crește din nou în luna septembrie, avertizează specialiștii.

La finalul lunii iunie, în interviul pe care mi l-a acordat, profesorul Mircea Coșea a explicat de ce România este lovită de această creștere a prețului la uleiul de floarea-soarelui.

Europa e aproape de o criză a uleiului de floarea-soarelui, din cauza războiului. Ucraina, cel mai mare furnizor, nu mai exportă nimic. Decizia va aduce preţuri şi mai mari la raft, inclusiv în România. Ţara noastră ar fi putut profita de ocazie, mai ales că suntem cel mare producător de semințe din UE. Numai că industria noastră e la pământ. N-avem fabrici, aşa că exportăm seminţele şi importăm uleiul. Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din septembrie, după noua recoltă de floarea soarelui. Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 700 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui într-un produs de lux, scrie stiritvr.ro.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.