AgromediaȘtiri Agricole

Un român a pornit o afacere cu cele mai scumpe ciuperci din lume. Cum se întrețin trufele, numite și aurul negru al pădurilor

Un român a pornit o afacere cu cele mai scumpe ciuperci din lume. Cum se întrețin trufele, numite și aurul negru al pădurilor
Un român a pornit o afacere cu cele mai scumpe ciuperci din lume. Cum se întrețin trufele, numite și aurul negru al pădurilor

Ciupercile care se vând cu cel puțin 100 de euro kilogramul sunt la mare căutare în majoritatea restaurantelor. Trufele sunt ciuperci care apar în anumite condiții de umiditate și temperatură și care se pot culege doar primăvara sau toamna.

Acestea se găsesc la 20-30 de centimetri în pământ, tocmai de aceea, pentru a le descoperi, se folosesc câini dresați special pentru așa ceva. La nivel internațional, se găsesc în jur de 120 de specii de trufe, cele mai apreciate fiind trufele albe care cresc și la noi, în pădurile de fag și stejar din Transilvania sau județul Buzău. În România, cele mai des întâlnite sunt trufele negre.

Afacerea cu trufe necesită o investiție mare

Gheorghe Şilian, un vânător de trufe din Mureș, deține o cultură de jumătate de hectar, găsindu-le la rădăcinile de stejari și aluni. După ce a locuit o perioadă în Italia și a învățat cum să întrețină această cultură, omul de afaceri a adus ciuperca în România, iar acum le livrează în restaurante și hoteluri.

„A fost o nebunie de a mea, pentru că am fost ispitit să încerc ceva nou, adică ceva care poate merge, poate nu merge. Am lucrat în Italia 14 ani, iar acolo am aflat istoria trufelor, modul în care se cultivă şi am văzut plantaţii de acolo. Când am venit acasă, am spus că risc şi eu.

În Italia, sunt foarte multe plantaţii, dar investiţia este mare, fapt pentru care oamenii evită să o facă. Pe această plantaţie, am plătit o mulţime de bani, în total a fost 5.000 de euro pe o suprafaţă de 15 ari. Prima dată, am băgat banii în pământ şi în nişte plante care, la prima vedere, sunt simple – dacă le vede cineva, nu îţi dă niciun credit.

Am crezut în ideea asta, pentru că am văzut cum e în străinătate. Am găsit un patron italian care are o firmă în Mureş, a venit, am făcut un contract că se ocupă de plantaţie patru ani şi mă învaţă cum să procedez şi cum trebuie întreţinută această plantaţie”, a declarat Gheorghe Şilian.

Trufele care cresc natural sunt greu de descoperit

Gustul trufelor, deși destul de subtil, este cu totul și cu totul special. Puieţii de aluni, micorizaţi cu specia de trufe se plantează, în general primăvara. Doritorii trebuie să aibă multă răbdare. Conform specialiștilor, trufele pot fi recoltată de-abia în anul al patrulea de la realizarea culturii.

Prețul trufelor poate varia între 100 și 500 de euro pe kilogram, în funcție de mai mulți factori, printre care și bursa trufelor din Italia, cea mai mare țară consumatoare la nivel mondial.

Există și trufe rare care cresc natural, în pădure, însă acestea sunt foarte greu de descoperit. Căutătorii de ciuperci sunt din ce în ce mai activi în ultimii ani, folosindu-se de câinii special dresați pentru a le descoperi. Cele mai des folosite rase de câini pentru descoperirea trufelor sunt Lagoto Romagnolo, Labradorul sau Bracul german.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia