AgromediaȘtiri Agricole

Un nou acord între state pus la punct de Comisia Europeană – elementele care vor proteja fermierii români

Un nou acord între state pus la punct de Comisia Europeană - elementele care vor proteja fermierii români
Un nou acord între state pus la punct de Comisia Europeană - elementele care vor proteja fermierii români

Noul acord al Comisiei Europene vizează mai multe state din centrul și estul Europei cu privire la protejarea intereselor fermierilor, dar și legat de tranzitul produselor agricole ucrainene. Printre statele avizate se află și România.

Importul produselor ucrainiene, interzis

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice, a postat pe rețeaua de socializare Twitter mai multe detalii despre noul acord, declarând că se va pune la dispoziție un pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro, alături de alte măsuri de protecţie dedicate către patru produse agricole.

„Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia privind produsele agricole. Am acţionat pentru abordarea procupărilor exprimate atât de fermierii din ţările UE, cât şi de către Ucraina.

Principalele elemente ale acordului, convenite şi cu Ucraina, sunt: retragerea măsurilor unilaterale aplicate de Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria. Vor fi măsuri excepţionale de protecţie pentru patru produse: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Va exista un pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cinci state membre UE”, a comunicat Valdis Dombrovskis.

Așadar, având scopul de a proteja interesele fermierilor din statele avizate, începând cu 1 mai 2023, se va interzice importul din Ucraina de grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă, până pe data de 5 iunie, urmând să se analizeze efectul și să se ajungă la un alt acord în consecință.

Fermierii afectați, printre care și cei români, vor mai fi încurajați cu ajutorul unui pachet de o sută de milioane de euro.

Fermierii români, afectați de importurile masive din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut în urmă cu câteva zile că fermierii români sunt puternic afectați de ultimele tranzacții.

„Comisia Europeană a anunţat că cele patru ţări renunţă la măsurile unilaterale pe care le-au luat, dar şi că va veni imediat cu măsuri comune pentru cele cinci state, interzicând importul, aşa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Importurile vor fi suspendate până la data de 5 iunie, urmând a se analiza ulterior prelungirea acestei decizii, în funcţie de situaţie”, a susținut Petre Daea, ministrul Agriculturii, pentru observatornews.ro.

Alături de România, statele Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au oprit importurile de produse ucrainiene, existând proteste ale fermierilor care nu-și pot vinde recoltele din cauza supraofertei ucrainene.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia