Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, astăzi, atenționări cod galben și portocaliu de viituri pe râuri din Satu Mare, Arad, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov.
Codul galben de inundaţii va fi valabil de astăzi, de la ora 11.00 până luni la ora 12.00 pe râuri din Satu Mare, Arad, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Argeş,Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov.
Potrivit hidrologilor, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Tur, Someşul Mare, Crasna, Crişul Alb, Bârzava, Moraviţa, Jiu, Olt, Argeş şi Ialomiţa, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
Codul portocaliu va intra în vigoare la aceeași oră și va expira luni la ora 06.00 pe râuri din Sibiu și Vâlcea.
Toți românii așteaptă să ningă în România, însă temperaturile și prognoza meteo le-au distrus speranțele iubitorilor de iarnă. După o perioadă lungă de temperaturi prea ridicate pentru această perioadă și multe ploi, meteorologii au anunțat că s-a schimbat prognoza meteo. Vremea va fi diferită în zilele următoare.
România a fost dominată de temperaturi mult prea crescute pentru această perioadă, fapt care i-a enervat pe cei care își doresc să ningă sau să simtă iarna pe pielea lor. Acum, meteorologii au revenit cu o prognoză meteo acualizată, care arată că lucrurile vor sta complet diferit.
În săptămâna 23 ianuarie 2023 – 30 ianuarie 2023, temperaturile vor continua la fel de ridicate ca și în perioada anterioară, fiind în continuare neobișnuite pentru acest moment al anului. Din punct de vedere al regimului pulvometric, acesta va fi excedentar în sud-vestul țării. De asemenea, va ploua ăn cantități mai mici, mai ales în zonele de nord-vest.
În prima săptămână din luna februarie, respectiv perioada 30 ianuarie 2023 – 6 februarie 2023, temperaturile se vor apropia de valorile normale pentru această perioadă. Excepție ar putea să facă zonele extracarpatice, unde valorile ar putea să fie mai ridicate, iar cele coborâte se vor înregistra în zonele de munte.
În cea de-a doua săptămână, 6 februarie 2023 – 13 februarie 2023 se vor înregistra temperaturi medii care se vor apropia de cele normale pentru această perioadă a anului, valabile penru întreaga țară. Regimul pulvometric va fi deficitar în jumătatea de sud-vest a țării. În restul zonelor, acesta va fi apropiat de normal.
În săptămâna 13 februarie – 20 februarie 2023, vremea va continua cu temperaturi apropiate de valorile normale pentru ultima lună de iarnă din an în întreaga țară. În ceea ce privește precipitațiile, cantitatea înregistrată va fi normală în întreaga țară pentru acest interval.
Ninsoarea se lasă așteptată în țara noastră, astfel că până în acest moment, românii nu au avut ocazia să se bucure de iarnă. Meteorologii au anunțat când va veni zăpada, spunând că șansele ca acest lucru să se întâmple în luna ianuarie sunt foarte mici. Cu toate acestea, există șanse mai ridicate în luna februarie, când temperaturile se vor apropia de cele normale.