ANM a emis un cod portocaliu de fenomene severe. Până pe 1 iulie, se anunță furtuni puternice, căderi de grindină și ploi abundente în mai multe zone.
Iată unde se va menține caniculași unde apar furtuni puternice!
Astfel, ANM a emis un cod portocaliu de vijelii, gringină și ploi puternice, pentru o mare parte din țară, valabil în perioada 01 iulie, ora 14:00 – 02 iulie, ora 06:00, precum și un cod galben, de instabilitate accentuată, valabil până la 2 iulie ora 6:00.
Codul portocaliu privește vijelii puternice, grindină, ploi abundente și este valabil în perioada 01 iulie, ora 14:00 – 02 iulie, ora 06:00.
Alături de Capitală, judeţele marcate cu Cod portocaliu sunt Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Mureş, Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea (parţial) şi Constanţa (parţial).
Din după-amiaza zilei de joi (1 iulie) în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, iar spre seară și noaptea și în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.
Codul galben privește instabilitate atmosferică temporar accentuată, disconfort termic ridicat, și este valabil în intervalul 1 iulie, ora 10:00 – 02 iulie, ora 10:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.
Local în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii, potrivit prognozei ANM.
Spre seară și noaptea instabilitatea atmosferică va fi acentuată și se va manifesta prin intervale de timp cu înnorări, vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor fi în medie de 10…20 l/mp. Temperatura minimă va fi de 17…19 grade.
Potrivit ANM, de joi, 1 iulie 2021, vremea va deveni treptat instabilă în aproape întreaga tara. Mai întai vor apărea înnorari accentuate, averse cu caracter torențial și descărcari electrice în regiunile de vest, centru și nord și în cele montane, unde temperaturile vor fi mai scazute decât în zilele trecute, cu maxime de 24 pana la 31 de grade Celsius.
Fenomenele meteo severe revin în forță în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben și unul portocaliu de instabilitate.
În prima zi a lunii iulie, până la ora 12:00, majoritatea regiunilor vor fi afectate de fenomene specifice sezonului cald.
Potrivit ANM, codul portocaliu care intră în vigoare miercuri, vizează Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a
Moldovei, zonele de munte, sudul Banatului, iar în cursul nopții și nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei.
În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină.
Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp. Asta înseamnă că riscul de viituri va fi din nou unul crescut.
ANM mai informează că instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii.
În paralel, ANM a emis și un cod galben, tot de instabilitate. În intervalul miercuri ora 14:00 – joi ora 12:00, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.
Astfel de fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri după orele serii și în restul teritoriului.
ANM a menținut avertizarea cod portocaliu de caniculă, emisă marți. Potrivit acesteia, în cursul zilei de miercuri (30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat vor persista, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade.
De asemenea, pe parcursul zilei de miercuri, este valabil un cod galben de caniculă pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei. Aici, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.
În aceste zone, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade. scrie fanatik.ro