Care sunt cele mai cunoscute tradiții pentru Ajunul de Moș Nicolae? Iată ce este bine să faci pe 5 decembrie 2023! Ajun de Sf Nicolae 5 decembrie. Ce se face în ajun de Moș Nicolae și ce tradiții și superstiții să respecți.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din tradiția ortodoxă, iar tradițiile și obiceiuri legate de această sărbătoare sunt unele dintre cele mai vechi.

Moș Nicolae este una dintre cele mai așteptate sărbători de către cei mici, iar pregătirile încep încă din noaptea de 5 spre 6 decembrie. Ajun de Sf Nicolae 5 decembrie. Ce se face în ajun de Moș Nicolae și ce tradiții și superstiții să respecți.

Sfântul Nicolae este sărbătorit anual pe 6 decembrie și el este cel care aduce copiilor cuminți cadouri în ghete, însă nu îi uită nici pe cei neascultători.
Tradițiile și obiceiurile în Ajun de Moș Nicolae, pe 5 decembrie, dar și pe 6 decembrie diferă de la o țară la alta.

Ajun de Sf Nicolae. Sărbătoarea lui Moș Nicolae, una dintre cele mai așteptate sărbători penru cei mici, pică pe 6 decembrie. Cu toate acestea, pregătirile încep de încă din noaptea dintre 5-6 decembrie.

Ajun de Sf Nicolae. Tradiția spune că din Ajun copiii își lustruiesc ghetuțele pentru a primi cadouri de la Moș Nicolae. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seamă dacă un copil a fost cuminte sau rău.

De asemenea, în Ajun de Moș Nicolae se fac cadouri, dăruim, pentru o fericire și noroc tot anul.

De Sfântul Nicolae se aduc în casă crengi de pomi fructiferi și se pun în apă, langă icoane, că să inflorească pană de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori pană când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este și o amenințare pentru copiii care nu au fost cuminți peste an.

În unele regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazdă în casă căreia repetițiile pentru colindă de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

Moș Nicolae. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarnă. Moșul își scurtura bărba șură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Se spune că în noaptea de Moș Nicoale cerurile se deschid, iar preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în partea dreaptă a Domnului.

Traditii și obiceiuri de Sfântul Nicolae, mare Sărbătoare la români. Legenda lui Moș Nicolae pe care puțini o cunosc

Seara de 5 decembrie 2023 are o semnificație aparte pentru toți copiii, care se pregătesc pentru venirea lui Moș Nicolae. Copiii care vor să primească cadouri sunt cuminți în această zi, deoarece tradiția spune că Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a își da seamă dacă un copil a fost cuminte sau nu. În cazul în care cei mici nu ascultă de părinți sau bunici, Moș Nicolae le aduce câte o nuielușă. În noaptea de 5 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, în care Moșul le va aduce cadourile mult dorite.

O altă tradiție pe care copiii o respectă în Ajun este să le scrie Moșului Nicolae. În aceste scrisori, cei mici le promit Moșului că vor fi mai cuminți anul viitor și că vor asculta de părinții lor. De asemenea, ei le cer Moșului cadourile pe care își doresc să le găsească a doua zi în ghete.

Tot în Ajun sau în ziua de Sfântul Nicolae se aduc în casă crengi de pomi și se pun în apă, lângă icoane, pentru a inflori pană de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor înflori pană la sfârșitul anului, se spune că anul care vine va fi unul bogat și roditor. În unele regiuni ale țării, fetele se adună în Ajunul de Moș Nicolae pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, băieții vin la ele în vizită și începe petrecerea. De asemenea, în mediul rural mai exist obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Rugăciunea Sfântului Nicolae – se deschid cerurile și au loc minuni

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia