Agromedia

Azi e Miercurea Luminata! Ce nu au voie femeile sa faca sub nicio forma

Astăzi, pe data de 8 mai 2024, este sărbătorită miercurea din Săptămâna Luminată. Este o zi cu multe tradiții și superstiții, pe care românii le respectă cu strictețe. Iată ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare!

Miercurea din Săptămâna Luminată este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri străvechi, pe care românii le urmează cu mare respect și strictețe. Este zi de sărbătoare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă.

Ce tradiții trebuie să respecți în miercurea din Săptămâna Luminată

În ceea ce privește practicile alimentare, atât miercurea cât și vinerea din această săptămână sunt zile de dezlegare la dulce, stabilite astfel de Biserica Ortodoxă pentru a celebra bucuria Învierii Domnului. Prin urmare, în aceste zile nu se ține post.

În miercurea Săptămânii Luminate, bărbații își pot începe lucrările agricole, dar femeilor le este strict interzis să desfășoare orice tip de muncă în gospodărie. Se crede că dacă femeile lucrează în această zi, vor întâmpina dificultăți în a-și asigura hrana pentru restul anului.

Mai mult, se spune că activitățile precum grădinăritul pot duce la distrugerea recoltelor peste noapte, dacă sunt efectuate de femei în această zi.

De asemenea, se consideră un lucru greșit ca femeile să coasă în timpul Săptămânii Luminate, existând superstiția că acestea ar putea fi lovite de fulger. În spiritul purității și protecției, se recomandă purtarea hainelor albe în această perioadă, pentru a atrage binecuvântările asupra celor care le poartă.

Există și o credință legată de destinul celor decedați în ziua de Paște sau în cursul Săptămânii Luminate, aceștia fiind considerați norocoși, deoarece se spune că în aceste zile porțile Raiului sunt deschise, spre deosebire de cele ale iadului, care rămân închise.

Ce nu au voie femeile sa faca sub nicio forma

Se spune că femeile nu ar trebui să muncească în această zi, deoarece ar aduce șoarecii în casă și ar împiedica prosperitatea în restul anului. Acest obicei datează de mult timp și este respectat de mulți creștini și astăzi.

În afară de această interdicție, zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt considerate „cu hărți”. Aceasta înseamnă că toți credincioșii au permisiunea de a mânca dulciuri și pește în aceste zile, datorită Învierii Domnului Iisus Hristos. Este o perioadă de dezlegare alimentară, în care credincioșii își pot bucura gusturile preferate și se pot bucura de cele mai bune mâncăruri.

De asemenea, în Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți în neființă, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii. Slujbele de înmormântare din această săptămână sunt oficiate după o rânduială specială și vorbesc de biruința Vieții asupra morții.

Săptămâna Luminată este denumită și Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților. Se spune că cei care mor în această săptămână merg direct în Rai, indiferent de păcatele comise, pentru că ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise. De asemenea, se crede că cei născuți în această săptămână vor fi norocoși.

Astfel, Miercurea Albă din Săptămâna Luminată este o zi plină de tradiții și superstiții. Femeile trebuie să evite munca în câmp pentru a preveni aducerea rozătoarelor în casă și a asigura prosperitatea pentru restul anului. Este o perioadă de dezlegare alimentară, în care toți credincioșii se pot bucura de mâncăruri și dulciuri. De asemenea, este un moment special pentru sărbătorirea vieții

Astăzi este sărbătorit Ucenicul cel iubit al lui Hristos”

În acest an, pe data de 8 mai, este comemorat Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, cunoscut drept „Ucenicul cel iubit al lui Hristos”. Autor al Evangheliei, a trei epistole și al Apocalipsei, Sfântul Ioan este venerat în mod special, legenda spunând că, după îngroparea sa, trupul său a dispărut misterios, credincioșii de atunci interpretând acest fenomen ca o asumție cerească.

De asemenea, se crede că din mormântul său emana o pulbere albă, considerată vindecătoare de boli și suferințe.

Adrian Ioan
Adrian Ioan are o experienta de peste 10 ani in presa online, lucrand in prezent ca editor la publicatia huff.ro. A realizat stiri in regim breaking news, materiale exclusive si interviuri, fiind colaborator Agromedia de la infiintarea proiectului.

You may also like

Comments are closed.

More in Agromedia