Tratamentele de stropiri la vița de vie se fac pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor. Astfel, vița de vie va fi sănătoasă, iar producția de struguri va fi de calitate.
Calendarul stropirilor vitei de vie
Stropirile viței de vie se fac după cum urmează:
Prima stropire – se efectuează atunci când vița de vie este în rapaus vegetativ, împotriva manei, folosind zeamă bordeleză, dar și produse specifice care luptă contra acarienilor sau paduchelui lânos, urmând o pauză de trei săptămâni până la următoarea stropire.
A doua stropire – se efectuează în faza în care lăstarii au în jur de 5-10 cm, tot împotriva manei, urmând o pauză de 56 de zile până la următorul tratament. În această perioadă se poate face și un tratament împotriva apariției făinării, cu pauză de 28 de zile.
Unul dintre cele mai vitale tratamente este cel împotriva făinării și putregaiului negru, înainte de înflorire. După perioada de înflorire, se pot aplica tratamente împotriva manei, făinării și putregaiului negru, cu pauză timp de 35 de zile.
Tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor
Scheme de tratament
Astfel de intervenții sunt necesare și după formarea strugurilor. Astfel, atunci când aceștia ajung la stadiul de dezvoltarea de 50%, se aplică un tratament împotriva făinării, cu pauză de 14 zile.
Împotriva manei se efectuează tratamente atunci când strugurii au început să se atingă, păstrând o pauză de 28 de zile. Atunci când strugurii au dimensiunea finală, se efectuează un tratament împotriva putregaiului negru.
Ce nu trebuie să faci la stropirile viței de vie
Există mai mulți pași importanți de care trebuie să ținem cont pentru a avea o recoltă bogată de struguri. Tocmai de aceea, pe lângă lucrările care trebuie făcute, există câteva greșeli frecvente pe care ar fi bine să le evităm. Iată câteva dintre acestea:
- vița de vie nu trebuie tăiată înainte de termen
- vița de vie nu trebuie udată în exces
- tratamentele se efectuează după schemă și calendar
- produsele folosite trebuie să fie în termen și folosite în cantitățile sugerate de specialiști
- strugurii trebuie culeși la timp, nu mai târziu.
De asemenea, este important să păstrați perioada de pauză aferentă fiecărui tratament.