Stevia este o plantă originară din America de Sud care poartă denumirea de Stevia rebaudiana. Deși este cunoscută ca un îndulcitor natural, stevia are multe beneficii pentru sănătate, conținând compuși care au abilitatea de a controla tensiunea arterială și colesterolul.

Stevia este cultivată în Japonia, Thailanda, Paraguay, Brazilia, însă țara care exportă cea mai mare cantitate este China. Deși frunzele plantei sunt folosite îndeosebi pentru a îndulci, majoritatea părților acesteia au un gust dulce, fiind folosite de nativii din Paraguay din cele mai vechi timpuri, atât ca îndulcitor, cât și ca remediu natural.

Beneficii și proprietăți nutiționale

Stevia este mult mai dulce decât zahărul, însă nu este deloc bogată în calorii. Compușii care îi redau dulceața sunt steviosidele, steviolbiosidele, rebaudiosidele AE și dulcosidele.

Unii dintre acești compuși sunt de 300 de ori mai dulci decât zahărul, având multe calități pe care zahărul nu le deține. În primul rând, stevia conține aproape zero calorii și are viață lungă la raft. De asemenea, are toleranță la temperaturile ridicate și nu este predispusă la fermentare.

Stevia este o plantă cu proprietăți antioxidante, conținând triterpene, flavonoide, taninuri, dar și flavonoizi polifenolici antioxidanți, cum ar fi  kaempferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitrin, isosteviol.

Stevia, planta numită și zahărul natural. Ce beneficii are și cum se consumă

Datorită faptului că stevia este un îndulcitor non-carbohidrat, consumul acesteia nu duce la creșterea bacteriilor din cavitatea bucală, așa că nu afectează sănătatea dinților așa cum face zahărul. Stevia conține vitamine și minerale și este des folosită de persoanele care doresc să scadă în greutate.

Cum se consumă stevia

Frunzele acestei plante se pot folosi ca atare, deși există îndulcitoare gata pregătite pe piață. Fiind mult mai dulce decât zahărul, stevia trebuie folosită în cantități mult mai mici. Conform specialiștilor, o linguriță de pulbere de frunze uscate de stevia echivalează cu o cană de zahăr.

Dacă nu doriți să achiziționați produse din comerț, puteți face un sirop de stevia acasă. La un sfert de cană de frunze de stevia, adăugați o cană de apă. Amestecați ingredientele prin zdrobirea frunzelor, filtrați resturile și apoi lăsați amestecul să stea o zi la temperatura camerei. După această perioadă, siropul poate să stea la frigider.

Îndulcitorul natural se poate folosi în ceai, cafea, limonade sau sucuri naturale, existând variante care pot fi folosite și pentru prepararea deserturilor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă