Animalul pe care nu credeai că îl vei vedea vreodată în România a fost aclimatizat la dorința lui Nicolae Ceaușescu, fiind o specie mediteraneeană.
Nicolae Ceaușescu a aclimatizat în România animalul care este înrudit cu oaia domestică. Specia provine din insulele Corsica și Sardinia.
Muflonul, animalul aclimatizat pe care nu credeai că îl vei vedea vreodată în România
Fostul lider comunist era foarte pasionat de vânătoare și își adjudeca numeroase trofee de animale și chiar a reușit să aclimatizeze o specie mediteraneeană la noi în țară.
În satul Negureni, de lângă Băneasa, în apropiere de granița cu Bulgaria, trăiește una dintre cele mai rare specii de pe continent.
Este vorba despre cei 65 de mufloni pe cele 300 de hectare din această zonă, potrivit Observator News. Muflonul este o specie submediteraneană și provine tocmai din insulele Corsica și Sardinia.
Oamenii pot vedea cu greu aceste animale, care se află de mult timp în România. Au fost aclimatizate pe teritoriul țării noastre special pentru Nicolae Ceaușescu, care a pus bazele unei rezervații pentru oile sălbatice.
Această specie este îngrijită de către reprezentanții Ocolului Silvic Băneasa. Coarnele pitorești ale acestor animale reprezintă trofee prețioase pentru vânători. Amatorii plătesc prețuri mari pentru a pune mâna pe ele.
Sezonul de vânătoare pentru această sperie de animale începe în septembrie și durează trei luni.
Muflonul este o oaie sălbatică europeană și este strămoșul oii domestice. Lungimea corpului acestei specii este de 1,1 – 1,3 m, coada de 3 – 6 cm și înălțimea la greabăn de 60–80 cm. Greutatea animalului poate ajunge la 50 de kilograme.
Animalul este capabil să facă salturi de 2 metri înălțime și 3 – 4 metri lungime. Muflonul seamănă foarte mult cu berbecul. Are simțuri foarte bune și este foarte rapid. Păscutul și adăpatul la această specie se desfășoară seara și noaptea.
Masculii acestei specii au coarnele inelate, răsucite și puternice, care cresc în spirală odată cu vârsta animalului și pot ajunge la 90 cm.
Femelele eu și ele coarne uneori, dar acestea sunt mult mai mici, de până la 10 – 12 cm.
Acest animal a trăit în România cu sute de ani în urmă, dar a dispărut în Evul Mediu, într-o perioadă care nu a fost precis determinată. A fost adus înapoi în secolul XX, după mai multe încercări de aclimatizare.