Solarul este o construcție menită să protejeze plantele și să prelungescă perioada de reproducere a fructelor, legumelor și florilor. Solariile profesionale au menirea de a asigura mediul potrivit pentru vegetație pe tot parcursul anului.
Culturile cu producții de legume se pot obține cu mai multe săptămâni în avans, atunci când sunt în solar, față de cultura de câmp. În plus, culturile sunt ferite de intemperii, terenul este utilizat intensiv prin culturi succesive și asociate. În solarii, se pot cultiva legume atât toamna, cât și primăvara. De obicei, toamna se cultivă salată, spanac, ceapă verde, iar primăvara tomate, ardei, vinete și castraveți.
Materiale necesare pentru construcția unui solar
Pentru structură sunt necesare: arce metalice cu aerisiri pentru capete, arcade metalice cu dublă ramforsare, ramforsări metalice pentru laterale și coamă, picioare metalice de susținere, folie triplu stratificată cu protecție UV, clipsuri speciale pentru fixarea foliei, sârmă zincată.
Pentru instalația de picurare sunt necesare: filtru, coloane de picurare, robineți, dopuri.
Deși, la prima vedere, construcția unui solar este destinată comercianților agricoli, timpul și investiția pot reprezenta un beneficiu doar pentru micile gospodării particulare. Un solar implică multe cheltuieli și mult timp dedicat cunoștințelor de specialitate, așa că este construit mai degrabă de o persoană care dorește să-și hrănească familia cu legume sănătoase.
Amplasarea solarului
Solariile au rolul de oferi legumelor temperatura și lumina optimă pentru dezvoltare. Specialiștii susțin că unei familii de patru persoane îi este necesar un solar de aproximativ 15 mp pentru o cantitate potrivită de legume.
Astfel, un solar va avea nevoie de o zonă foarte bine luminată, eventual lipsită de umbra copacilor, pe o suprafață protejată de curenții de aer și cu umiditate scăzută în perioada sezonului rece. Terenul pe care trebuie amplasat poate fi ușor înclinat pentru a scăpa ușor de surplusul de apă. Solul trebuie să fie fertil și bine drenat, nisipos și cu concentrații mici de sare.
Tipuri de solarii
Există multe materiale care se găsesc la comercianții din domeniu, menite să ajute la construcția unui solar. Pe piață se găsesc sere modulare, folii de protecție pentru învelitori, plăci de policarbonat sau de fibră de sticlă, sisteme de prindere ș.a.m.d.
În cazul în care doriți să construiți un solar, cel mai important factor este structura acestuia. Structura trebuie să fie ușoară, rezilientă, dar să se desfașoare pe arii minime, pentru a permite luminii să pătrundă prin cât mai multe locuri. Structura trebuie să fie bine înrădăcinată în pământ, cu scopul de a rămâne intactă atunci când vântul este puternic.
Folia protectoare este un alt element extrem de important. Aceasta trebuie să fie transparentă, dar destul de groasă cât să protejeze de eventuale pericole și să nu se rupă, să nu se îngălbenească de la lumina soarelui. Cel mai important rol al foliei este să lase lumina soarelui să pătrundă în proporție cât mai mare și să păstreze căldura. Folia nu este foarte costisitoare și se poate adapta pe orice structură.
Solar tip tunel, pe structură metalică
Acest tip de solar implică un buget mai mic, însă trebuie recondiționat mult mai des. Este alcătuit din bare oțel în formă de arc, montate cu un sistem de prindere, de obicei oferit tot de producător și acoperite cu folii de calitate. Singura problemă a acestui tip de solar poate fi ventilarea, atunci când este prea lung. În cazul în care este scurt, atunci ventilarea se poate face prin deschiderea foliilor la capete. Dacă structura este rotundă, atunci are avantajul de a lăsa apa de pe folie să se scurgă rapid.
Pentru o suprafață de 6mx8m, veți avea nevoie de doar patru arce de solar, făcute din țevi de otel cu diametrul de 16mm, de 6m lățime și 2,5m înălțime. Este recomandată folosirea unei fundații tip pahar, realizată din stâlpișori din beton-armat, atunci când solarul este amplasat într-o zonă cu vânt puternic. Într-o zonă ferită de vânt, prinderea arcelor poate fi efectuată cu ajutorul țărușilor, fie de lemn, fie de metal.
Pe arce se va face o rețea din sârmă galvanizată, de 2mm diametru, distanțată la cca 35cm, pentru a împiedica formarea de “burți”. Învelitoarea trebuie întinsă bine, așa că se recomandă săparea unui șanț pe laturile solarului în care să se pună capetele foliei și să se acopere cu pământ și greutăți.
Solar cu acoperiș în două pante, pe structură de lemn sau metal
Pentru structura de lemn a solarului se pot utiliza grinzi din lemn de salcâm, stejar, chiar ulm sau fag, cu diametru de cel puțin 10cm. Nu se recomandă folosirea lemnului de eșență tare, așa cum este bradul. Pentru o construcție durabilă, partea lemnului care se bază în pământ se va arde până la obținerea a 5mm de cărbune.
Construcția structurii este asemănătoare cu a unei case, cu coamă și căpriori, având grijă ca panta acoperișului să permită scurgerea rapidă a apei. În plus, unghiul potrivit asigură pătrunderea luminii. În cazul în care se va pune folie după ce structura este gata, se va face o rețea de sârmă galvanizată sau din șipci subțiri pentru a împiedica folia să facă “burți”.
Folia de pe acoperiș trebuie să fie mai puțin groasă și mai puțin transparentă, cu pretcție UV, iar cea din laterale trebuie să fie cât mai transparentă. Lemnul nu va necesita condiționare anuală, însă folia da.
Totuși solarul cu structură metalică este mai profitabil pe termen lung, deși mai costisitoare inițial. Pe o structură de lemn, se pot atașa, în sezonul rece, plăci de policarbonat, sticlă sau fibră de sticlă.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!