Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți în religia creștină drept Părinții Sfintei Cruci. Aceștia sunt prăznuiți în fiecare an la data de 21 mai. Împăratul Constantin cel Mare este responsabil pentru Edictul de la Milano, din anul 313, un document prin care creștinismul a devenit religie permisă.

Mama sa, Elena, a fost, conform legendei, persoana care a găsit, în anul 325, crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Crucea a fost adusă, apoi, în Constantinopol.

Tradiții și obiceiuri

Ziua de 21 mai este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, așa că treburile casnice sunt interzise. Așadar, nu se spală haine, nu se coase și nu se muncește pământul.

În această zi, gospodinele își tămâiează casa și curtea și le stropesc cu agheazmă. Fiind o floare strâns legată de această sărbătoare, tradiția spune că e bine să aduci în casă trei bujori îmbobociți.

Sărbătoarea mai este asociată și cu ziua păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tocmai de aceea, spune legenda, oamenii care muncesc în această zi nu vor avea un an roditor, deoarece recoltele le vor fi atacate de păsări.

Meiul, ovăzul și porumbul nu se mai seamănă după această dată, fermierii având credința că tot ce se seamănă după Sfinții Constantin și Elena se va usca.

Păstorii hotărăsc, în această zi, cine va fi baci și unde se vor face stânele, fiind, de asemenea, momentul în care se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

Rugăciune către Sfinții Constantin și Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.

Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Mesaje de Constantin și Elena

Ziua de 21 mai este una plină de bucurie pentru persoanele care își serbează onomastica. Constantin, Costin, Costel, Elena, Liana, Ileana, Lenuța, Nuți, Lena, sunt doar câteva dintre numele sărbătoriților. Iată ce mesaje le puteți trimite acestora:

 • Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!
 • Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţa şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!
 • La zi aniversara noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări şi îţi uram un sincer „La mulţi ani!”
 • Este minunat sa ştii ca cineva te place, cineva se gândeşte la tine, cineva are nevoie de tine… dar e si mai minunat să ştii ca exista cineva care nu-ti uita niciodată ziua de nume. La Mulţi Ani!
 • Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!
 • La mulţi Ani si să ai parte de un ocean de sănătate, un munte de noroc și un camion cu bani!
 • La mulți ani! Sfinții Constantin și Elena să te călăuzească mereu!
 • Se spune că iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat că cerul poate arată bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La multi ani, frățiorule!
 • Să-ți dea Domnul sănătate, judecată înțeleaptă, viață lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

Urări de Constantin și Elena

 • Sfântul căruia îi purtați numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniște și pace și să nu lase ca speranța să se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!
 • La mulţi ani tuturor celor ce poartă numele sfinţilor împăraţi Constantin si Elena! Să vă călăuzească și să vă ajute a urma calea spre Domnul!
 • Felicitări de Sfinții Constantin și Elena : Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări si tot ce vă doriţi lângă cei dragi!
 • Cu ocazia zilei onomastice, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire și iubire. La mulți ani!
 • De ziua numelui tău, ăți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate şi să ti se îndeplinească toate dorinţele pe care o să ți le pui. La mulți ani, Costică!

Peste 1,8 milioane de români își vor serba onomastica de Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Descoperă