Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) şi Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi, Teofan şi Nona, au murit în timpul unei molime, pe când Sfântul era mic, şi, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae şi era episcop al acelei cetăți. Mergând el la Mira, s-a arătat mult-milostiv către cei săraci şi apărător al celor nedreptățiți.
Când s-a întrunit cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, a luat parte şi Sfântul Nicolae.
De-a lungul vieții acesta a făcut mai multe minuni și au continuat și după ce a murit în anul 325. Moaștele acestuia se află la Bari, în sudul Italiei, unde au fost aduse la 9 mai 1087, ca să nu cadă în mâinile păgânilor.
Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae
Potrivit tradiției Sfântul Nicolae este al doilea Sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui.
Despre acesta se mai știe că e milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și le dăruiește bani tuturor oropsiților. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.
Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Din bătrâni aflăm faptul că Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin acordat în orice situații.
În același timp, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.
Astfel, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.
Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-și scuture barba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă pe 6 decembrie atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai.