O criză economică de proporții uriașe afectează România în acest an. După ce, la începutul anului, scumpirile la electricitate și gaze au făcut ravagii în bugetele românilor, seceta pedologică din această iarnă vine la pachet cu un nou val de scumpiri.
Situația va fi gravă dacă nu va ploua curând
Fermierii susțin că deja au pierdut jumătate din recolte din lipsa precipitațiilor, mai ales la grâu, orz și rapiță. Lipsa recoltelor nu va duce decât la mai multe scumpiri, în special la produsele de panificație.
„Dacă în următoarele zece zile nu primim apă prin ploaie, va fi foarte grea situaţia. Pierderile sunt de acum de 50%, urmând chiar a se întoarce cultura”, a declarat Gheorghe Lefter, fermier din Moara Vlăsiei, pentru observatornews.ro.
Fermierii susțin că situația este îngreunată de mai mulți factori, începând cu scumpirile la electricitate, la carburant, dar și la îngrășăminte sau hrana animalelor.
„Va afecta populaţia, în primul rând. Pentru că toate preţurile vor creşte. Vedeţi că şi în ultima perioadă motorina a luat-o razna şi e foarte scumpă la pompă. Din cauza creşterilor foarte mari a preţurilor la îngrăşământ- anul trecut cumpăram cu 15 milioane vechi tona de îngrăşământ.
Acum am cumpărat cu 41 de milioane tona de îngrăşământ. Deci gândiţi-vă că s-a scumpit de două ori şi ceva”, a comunicat Mihai Bracău, un fermier din Ilfov, pentru Observatornews.ro.
Specialiștii susțin că recolta grâului românesc va fi semnificativ mai mică decât anul precent: cu aproximativ 3 tone mai puțin. Luna februarie a acestui an a fost neobișnuit de caldă, iar precipitațiile au lipsit în majoritatea regiunilor țării, cu precădere în Moldova, izolat nordul şi nord-estul Munteniei şi centrul Dobrogei. Astfel, culturile cele mai afectate sunt cele de grâu, orz și rapiță.
Prețul pâinii va exploda din cauza recoltei mici de grâu
Fermierii susțin că seceta pedologică a dus deja la pierderi de 50% în ceea ce privește recoltele, mai ales la cele de grâu. Astfel, prețul pâinii va crește și mai tare, alături de majoritatea produselor.
„Uitaţi ce grâu rar! Şi nu este înfrăţit. Din cauza ploii, că n-a avut apă şi nu a avut cum să înfrăţească. Deci este foarte firav, nu are apă. În sudul ţării, din ce s-a cultivat în toamnă abia dacă a răsărit jumătate. De când a fost pus, peste acest grâu n-a plouat niciodată”, a susținut fermierul Mihai Bracău pentru sursa citată.
Situația se va înrăutăți pentru fermierii români, în special pentru că, după data de 1 aprilie 2022, măsurile de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale vor expira.