Agromedia

Se schimbă vremea! Fluctuații mari de temperatură de la o zi la alta

ATENȚIE! Se schimbă vremea în România. ANM, anunț important despre săptămâna 13-20 februarie
ATENȚIE! Se schimbă vremea în România. ANM, anunț important despre săptămâna 13-20 februarie

Un vortex polar acoperă țara noastră. Deja ninge abundent în nordul ţării, stratul de zăpadă a depăşit miercuri 20 de centimetri în unele zone, iar drumarii intervin cu utilajele de deszăpezire. Temperaturile vor scădea şi în orele următoare şi e posibil să ningă şi în Bucureşti.

„Mai întâi va ninge la munte, apoi în centrul și în nordul țării, ca spre jumătatea săptămânii să ningă și în est, în sud-estul țării și în Capitală”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Conform prognozei de la meteorologii Accuweather, ninsorile vor continua timp de trei zile în două stațiuni montane de pe Valea Prahovei.
În Azuga, se așteaptă căderi semnificative de zăpadă miercuri, cu o temperatură de -5 grade Celsius, iar noaptea, termometrul va coborî până la -7 grade. Ninsorile vor persista și joi și vineri, când temperaturile vor scădea la -10 grade noaptea.

În Predeal, prognoza este similară, cu ninsori consistente miercuri și fulgi așteptați și în zilele de joi și vineri, 7 februarie.

Meteorologii au avertizat, de asemenea, că vor fi ninsori abundente și în alte localități montane, iar întreaga zonă a Carpaților va fi acoperită de zăpadă.

Conform meteorologilor, în această perioadă, România se află sub influența unui vortex polar, iar mai multe zone ale țării se confruntă cu precipitații sub formă de ninsoare și temperaturi scăzute.

În luna februarie, temperaturile vor înregistra o ușoară scădere în anumite regiuni, însă în alte zone vor fi mai ridicate față de media obișnuită. În zonele montane, se vor înregistra ninsori și lapoviță.

Între 17 și 24 februarie, înainte de Dragobete, valorile termice vor fi ușor mai ridicate, iar spre finalul lunii, regimul pluviometric va înregistra un deficit în întreaga țară.

Ultima lună de iarnă vine cu o schimbare radicală a vremii. După temperaturile record din ultimele zile, revine frigul. Meteorologii anunță ploi, ninsori și lapoviță, dar spun că nu vor fi precipitații însemnate cantitativ.

Raul Ilia, meteorolog ANM, a spus la Digi24 că va fi o probabilitate foarte mică pentru ninsori în perioada imediat următoare. „Din punct de vedere termic însă, valori de temperatură în scădere față de ceea ce am înregistrat în zilele anterioare, când într-adevăr am avut destul de multe recorduri atât pentru temperaturile maxime, cât și pentru temperaturile minime”, a spus el. Pe parcursul zilei de astăzi maximele se vor situa între 5 grade în zonele cu ceață persistentă din Moldova, din partea de sud-est a țării și din partea de sud, și până către 17 grade în dealurile din zona sudică a țării.

„Pe parcursul zilei de 2 februarie, valorile de temperatură vor continua să scadă. Majoritatea zonelor vor avea maxime ce se vor încadra între 2-3 grade, în extremitate a de nord-vest a țării, și până spre 12 grade local, în sudul și sud-vestul țării. Din punct de vedere al minimelor termice, pragul gerului este situat sub valoarea de -10°, prin urmare doar în depresiunile din estul Transilvaniei, mâine noapte, să se înregistreze astfel de valori, în rest valori de temperatură minimă peste cele obișnuite în această perioadă”, a explicat Ilia.

El spune că vor fi precipitații slabe cantitativ în următoarele zile. „În zona montană înaltă sunt posibile ninsori și, bineînțeles, lapoviță, dar slabe cantitativ, iar din punct de vedere al ploilor acestea își vor face apariția pe parcursul zilei de astăzi izolat în regiunile vestice, prin nord-vest și doar izolat în rest. Iar în zonele unde ceața va persista sau nebulozitatea joasă stratiformă, acolo să apară pe aici, pe colo și câte o ploaie slabă sau burniță”, a spus meteorologul. „În zona montană foarte înaltă se va depune strat de zăpadă, dar foarte subțire, pentru că precipitațiile vor fi slabe cantitativ”, a adăugat el.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia