Agromedia

Satul din România în care cetățenii au același nume: „Pe toți îi cheamă..”

Un sat din județul Neamț găzduiește locuitori care mulți dintre ei au același nume. Pentru a nu se încurca și a se putea diferenția unii de alții, cetățenii poartă cu drag poreclele pe care le primesc.

Comuna Bicazu Ardelean din județul Neamț, cu circa 3.600 de locuitori, are în administrație un mic sat Țepeșeni, cu puțin peste 300 de locuitori. Acest lucru generează o serie de confuzii când autoritățile statului trebuie să interacționeze cu aceștia.

Comuna cu cetățenii care au același nume

Satul cu pricina a devenit faimos datorită faptului că pe aproape 300 dintre locuitori au numele de Țepeș. Pentru a evita confuzii, în cărțile de identitate ale cetățenilor apare încă un nume scris pe buletin.

„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet”, declara pentru Adevărul un tânăr din satul Țepeșeni.

„A…dar numai o dată i-am încurcat? Nu aveai cum să nu îi încurci. Acum este mai uşor că au început să scrie pe multe codul numeric, dar înainte de asta se încurcau foarte tare”, a declarat pentru Observator News poștașul comunei. „Satul Ţepeşeni este cel mai complicat. Pe toţi locuitorii îi cheamă Ţepeş”, a subliniat și un alt oficial din cadrul Poștei din comună.

Cum s-a ajuns la această situație?

Localnicii spun că această situație s-a întâmplat după ce domnitorul Vlad Țepeș s-a refugiat o perioadă în munții din zona respectivă.

„Aici, în zona asta, Vlad Ţepeş s-a refugiat o perioadă de vreme în munţi. A venit aici am înţeles şi a rămas pe la mănăstirea Bistriţa, unde era şi mama lui, venită ca măicuţă. În felul ăsta, Ţepeşii s-au tot înmulţit. Şi uite aşa, a apărut satul Ţepeş”, declara un bătrân.

De asemenea, mai mulți bătrâni din zonă susțin același lucru:

„Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni“, declara însă pentru Adevărul, Toader Ţepeş, zis „Pişpechi“, un alt bătrân din sat.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia