Agromedia

Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 4 iunie 2024: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 4 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip.

Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip fac parte din grupul celor 36 de mucenici ce au trăit în țara noastră, în perioada în care la conducere se afla împăratul Liciniu. În acea vreme, zona în care aceștia trăiau se numea Noviodunum, Isaccea de astăzi. Aceștia au trecut prin nenumărate chinuri din cauza credinței lor și au fost îngropați într-o criptă din Niculițel, iar deasupra ei a fost ridicată o biserică din piatră.

După o perioadă, biserica a fost surpată, însă cripta a rămas și a fost acoperită cu moloz până în anul 1971, cripta a fost descoperită după ce ploaia abundentă a curățat molozul.

În anul 1973, arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, să dea ordin ca aceste moaște să fie duse la Mănăstirea Cocoș, din Tulcea, potrivit crestinortodox.ro.

Canon de rugăciune către Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip, sărbătoriți pe 4 iunie în calendarul creștin

Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, căutaţi acum spre noi, cei care cu umilinţă cădem înaintea sfintei voastre icoane şi cinstim sfintele voastre moaşte, şi ca unii care v-aţi învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu rugaţi-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile şi primejdiile şi să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Şi ca cei care sunteţi podoaba şi ocrotitorii ţinutului Dobrogei, împreună cu sfinţii Martiri Zotic, Atal, Camasie şi Filip, purtaţi de grijă mulţimii credincioşilor care vă aduc vouă cinstire. Primiţi acum prinosul nostru de dragoste, laudă şi mulţumire către Milostivul Dumnezeu şi prin darul Celui Atotputernic vindecaţi bolile noastre sufleteşti şi trupeşti, după cum aţi vindecat şi copila acelui mare dregător.

Şi precum în timpul vieţii voastre mulţime de oameni aţi vindecat, asemenea vindecaţi şi sufletele noastre cele asuprite de patimi şi dureri. Şi după cum prin viaţă curată, credinţă şi sfântă nevoinţă aţi biruit puterea vrăjmaşilor diavoli şi aţi câştigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, aşa şi pe noi întăriţi-ne în credinţă şi ajutaţi-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câştigarea virtuţilor în locaşurile cereşti.

Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în Împărăţia cea fără de sfârşit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţă Făcătorul Lui Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia