Agromedia

Sărbătoare 3 iunie: Un sfânt cu har divin este pomenit astăzi în calendarul ortodox. Este izbăvitor de vrăji, blesteme, farmece și vindecător de boli și dureri

Sfantul Mucenic Luchilian – Sfantul Luchilian a trait in secolul al III-lea, in vremea imparatului Aurelian. Luchilian a fost preot al slujirii idolesti pana la batranete, cand s-a convertit la crestinism. Nevoind sa-si lepede credinta in Hristos, a fost batut cu salbaticie, incat era tot numai o rana. Aruncat in temnita in acest chip, a intalnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie si Claudie, inchisi din acelasi motiv – nelepadarea de Hristos.

Acatistul Sfântului Mucenic Luchilian este considerat protector împotriva vrăjilor, blestemelor, farmecelor și oricăror lucrări demonice.

De asemenea, acest sfânt este vindecător al bolilor și suferințelor trupești și sufletești cauzate de forțele malefice.

Aici i-a intarit pe tineri catre nevointa muceniceasca, ca sa nu se infricoseze de chinurile si moartea pe care urmau sa le primeasca. Astfel, impreuna se rugau lui Dumnezeu ziua si noaptea, si unul pe altul se intareau in Hristos.

Au fost aruncati in foc, dar au iesit nevatamati. In urma acestei minuni, tinerilor li s-au taiat capetele, iar Luchilian a fost rastignit, batandu-i-se piroane peste tot trupul. Trupurile lor au fost ingropate de o fecioara, Paula, care a fost pedepsita pentru aceasta fapta cu taierea capului.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Kevin din Glendalough;
– Sfantului Cuvios Atanasie, facatorul de minuni;
– Sfintei Cuvioase Ieria;
– Sfintei Mucenite Paula;
– Sfantului Cuvios Papos;
– Sfintei Clotilda.

Maine, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel.

Pentru credința sa nouă, Sfântul Mucenic Luchilian a fost supus la torturi severe și aruncat în temniță. Acolo, el a întâlnit patru tineri – Ipatie, Dionisie, Pavel și Claudie, care, asemenea lui, refuzaseră să renunțe la credința în Iisus Hristos. Luchilian i-a sprijinit și i-a încurajat pe aceștia, ajutându-i să nu se teamă de chinurile și moartea iminentă.

Cei cinci se rugau neîncetat și se susțineau reciproc în credința lor. Într-un act comun, ei au fost aruncați în foc, dar au ieșit nevătămați, demonstrând astfel puterea credinței lor. După această minune, tinerilor le-au fost tăiate capetele, iar Luchilian a fost răstignit.

Trupurile lor au fost îngropate de o tânără fecioară pe nume Paula, care a plătit pentru curajul ei prin decapitare, potrivit crestinortodox.ro.

Rugăciunea ce îi ajută pe creștini în momentele de boală

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie, sărbătoriți pe 3 iunie în calendarul creștin

Apa trecând-o ca pe uscat și din răutatea Egiptului scăpând Israeliteanul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Te laud pe tine, Sfinte Mucenice Luchilian, ca pe o slugă a dumnezeiescului Cuvânt și laudă a mucenicilor. Pentru aceasta dăruiește-mi mie curățire și tămăduire de cele rele, prin rugăciunile tale.

Cu tot cugetul și sufletul te-ai ținut de tot întru dragostea lui Hristos și ai disprețuit înșelăciunea și slăbiciunea idolilor, înțelepte.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Mai mult decât toată mărirea cea de pe pământ, dorind dumnezeiasca slavă cea prin chinuri, te desfătezi întru cele cerești veselitoare ale slavei celei neîmbătrânite, de Dumnezeu fericite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin (a Născătoarei).

Tu ești scara pe care a văzut Iacov, Născătoarede Dumnezeu; căci prin tine s-a unit Cuvântul cu cei de pe pământ și a tras către înălțime ființa pământenilor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia