Trei sferturi din ţară este sub Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii. Inundaţiile au făut deja prăpăd la Dej, acolo unde mai multe străzi din oraş au fost acoperite de apă după o rupere de nori. Şi Hidrologii au emis Cod galben de inundaţii şi viituri, valabil pentru mai multe judeţe. Elena Mateescu, directorul ANM, ne spune care sunt zonele vizate de ploile puternice.

În această perioadă, în Maramureș, local în Transilvania, Moldova și nordul Crișanei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse grindină.

Este vorba de județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Suceava, Brașov, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași, Vaslui.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în restul țării.

Temperaturile scad în Capitală
Temperaturile scad ușor, astăzi, în Capitală, dar rămân peste normele climatologice ale perioadei, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Valorile termice vor scădea ușor, duminică, dar se vor situa în continuare peste normele caracteristice datei.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

”Vorbim de zona Maramureșului, Moldova, Dobrogea, local partea de nord a Transilvaniei, nu în ultimul rând Muntenia, precum și zona de munte, acolo unde aversele vor fi torențiale.

Vorbim de cantități de apă care pot depăși, pe secvențe scurte de timp, 25-30 de litri pe metru pătrat pe arii restrânse 40-50 de litri pe metru pătrat, dar manifestări de instabilitate atmosferică vor fi posibil și în restul țării.

Așadar, zonele aflate sub incidența codului galben până în această seară la ora 23 vizează zona Maramureșului, Moldova, Dobrogea, partea de nord a Transilvaniei, Muntenia și zona de munte.

Din punct de vedere termic, ne așteptăm la valori care să caracterizeze, cel puțin pentru partea de sud și sud-est, o vreme în general frumoasă, caldă, cu valori de temperaturi, astăzi și mâine, de până la 29 de grade.

O să observăm însă că de la mijlocul săptămânii viitoare din nou, vremea va intra într-un proces de încălzire, pentru că maximele vor urca din nou și vor depăși pragul unei zile de 26-27 de grade în schimb, astăzi și mâine cel puțin pentru jumătatea nordică a țării, depinde. În Maramureș, valorile de temperaturi nu vor depăși 17-18 grade.

Pe parcursul averselor vorbim și de descărcări electrice, vorbim și de intensificări ale vântului care local pot lua aspect de vijelie și nu în ultimul rând și condiții de grindină, în special în partea de nord-vest, nord și centru a țării, dar și în zona de munte”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă