AgromediaȘtiri Agricole

România are cel mai mare preț la ceapă din UE: scumpiri cu 300% față de anii trecuți

România are cel mai mare preț la ceapă din UE: scumpiri cu 300% față de anii trecuți
România are cel mai mare preț la ceapă din UE: scumpiri cu 300% față de anii trecuți

Toate produsele, alimentele și serviciile au suferit creșteri mari de prețuri în ultimele luni ale anului. Totuși, există câteva produse indispensabile în casele românilor, care sunt de zeci de ori mai scumpe decât în anii trecuți.

România are cel mai mare preț la ceapă din UE

Unul dintre aceste produse este ceapa, un produs care este pe locul 4 în topul utilizării zilnice, după cartofi, varză și roșii. Conform Institutului Național de Statistică, un român consumă, în medie, 23 de kilograme de ceapă pe an.

Prețul cepei a început să crească dramatic din luna decembrie a anului trecut, cu un procent de 6%. Până în ianuarie, procentajul a ajuns la 8%, iar în luna februarie, la 13%. Față de anul 2019, prețul cepei a crescut cu 300%, au constatat analiștii.

Față de alte state membre ale Uniunii Europene, cea mai scumpă ceapă se găsește în România. Iată care sunt prețurile cepei în alte state europene:

  • Polonia – 0,85 euro/kg
  • Franța – 1 euro/kg
  • Olanda – 1,19 euro/kg
  • Cehia – 0,93 euro/kg.
  • România – 1,6 euro/kg.

De ce a crescut prețul cepei atât de mult

În luna martie a anului curent, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a observat prețul mare al cepei verzi într-o piață din Iași a declarat că fermierii sunt de vină pentru că încearcă să echilibreze prețul din România cu cel din alte state.

„Am fost azi, de dimineaţă, în piaţă la Iaşi și am cumpărat ceapă verde. Ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internațională.

M-am uitat la fermieri. Înțeleg că ei trebuie să câştige, dar toţi trebuie să ne gândim şi la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniștească”, a comunicat Petre Daea, în martie 2023, conform botosaninews.ro.

Totuși, creșterea prețului la ceapă este cauzată de mai multe motive, printre care războiul din Ucraina, dar și o recoltă slabă a acesteia în anul precedent. Din cauza rezultatelor dezamăgitoare, mulți fermieri români n-au mai plantat ceapă în acest sezon.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia