Știri Agricole

Risc mare avalanșă în Munții Bucegi, până marți seara

Este risc mare de avalanșă în Munții Bucegi până marți seara, au anunțat meteorologii.

Conform meteorologilor, în Munții Bucegi la suprafața stratului se regăsesc circa. 25-35 cm de zăpadă proaspătă, cu rezistență scăzută. În zona crestelor sunt formate plăci de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt troiene şi acumulări mari de zăpadă.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe spontane, de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii nou depuse peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora sau ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la orice supraîncărcări.

Şi la altitudini mai mici de 1.800 de metri, pe pantele înclinate, zăpada proaspătă va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.

În munții Bucegi a fost risc mare de avalanșă și în perioada 28-30 ianuarie.

Meteorologii susțin că în Carpații Meridionali riscul de avalanșă este însemnat, iar în Munții Călimani-Bistriței, Rodnei și Ceahlău este moderat.

Luni, la ora 14.00, stratul de zăpadă din platforma stațiilor meteorologice măsura: 133 cm la Vf. Omu, 154 cm la Bâlea-Lac, 71 cm Vf. Țarcu, 69 cm la Sinaia-1500, 75 cm la Vf. Călimani, 45 cm la Penteleu.

Veștile bune de la meteorologi sunt doar pentru câteva zile. Și asta deoarece, după o ușoară încălzire, temperaturile vor coborî drastic, urmând ca weekend-ul următor să atingă chiar și -10 grade Celsius.

După ninsorile din weekend, vremea se va încălzi ușor, ziua, în cea mai mare parte a țării, dar nopțile și diminețile vor fi reci, iar în nordul și centrul țării vor fi intervale cu ninsoare și în zilele următoare.

Brâul de presiune atmosferică ridicată, care ne-a adus o vreme destul de rece și mohorâtă săptămâna trecută, va fi întrerupt de o depresiune scandinavă bine dezvoltată. Datorită acesteia, circulația aerului va fi preponderent dinspre vest și nord-vest, scrie meteoradar.ro.

O serie de fronturi atmosferice asociate acestei depresiuni vor aduce câteva episoade de ninsoare, mai ales în nordul și centrul țării, și pe spații mai restrânse în celelalte regiuni. La munte, aceste ninsori vor fi mai consistente și vor duce la o creștere însemnată a stratului de zăpadă în unele zone.

În zonele joase, temperaturile vor crește ușor, dar încălzirea se va resimți mai mult ziua, când maximele vor fi pozitive în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor de munte. În a doua parte a săptămânii, s-ar putea atinge și 9 – 11 grade în vestul și sud-vestul țării.

În același timp, stratul existent de zăpadă va diminua creșterea temperaturilor ziua și va favoriza scăderea rapidă a acestora seara și în timpul nopții.

Dimineața, vremea va fi rece, mai ales în jumătatea estică a țării. Pe alocuri, în special în zonele depresionare, temperaturile vor scădea ușor sub pragul de -10°C în unele nopți, acolo unde cerul va fi mai mult senin.

Temperaturile scad drastic

Elena Mateescu, șefa Autorității Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat, la Antena 3 CNN, că temperaturile vor scădea și mai mult în perioada următoare.

„Acest ciclon polar e posibil să mai aducă aceste căderi masive de zăpadă, cum am văzut în acest weekend. Dacă nu în săptămâna asta, atunci într-una dintre săptămânile următoare. Urmărim cu atenție ce se întâmplă în weekend-ul viitor.

Dacă vorbim de marți, miercuri și joi, de creșterea valorilor de temperaturi, în special în partea de sud a țării, unde este posibil, mai ales în sudul extrem, să înregistrăm temperaturi între 8 până la 10 grade Celsius, valori peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă.

Așa cum arată informațiile la acest moment, este posibil ca sâmbătă, duminică și mai ales debutul următoarei săptămâni să aducă primele temperaturi cele mai coborâte”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

De asemenea, șefa ANM a transmis că în Capitală, săptămâna viitoare, „vor fi minime de -7 grade”, noaptea.

„În această săptămână în zonele depresionare, minimele vor fi unele foarte coborâte, așa cum arată estimările la acest moment, și este posibil să consemnăm chiar valori sub -15 grade Celsius în timp ce în zonele mai joase de relief din intracarpatic chiar valori sub -8 grade Celsius.

Ceea ce înseamnă valori ușor mai coborâte în această parte a țării. Inclusiv în Capitală este posibil să consemnăm, la debutul următoarei săptămâni, valori sub -7 -6 grade Celsius noaptea. Chiar și valorile maximelor pe parcursul zilei nu vor fi unele foarte ridicate”, a transmis Elena Mateescu.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.