Rețete

Rețetă originală pescărească: zacustă de pește, ușor de preparat și extrem de gustoasă

Rețetă originală pescărească: zacustă de pește, ușor de preparat și extrem de gustoasă
Rețetă originală pescărească: zacustă de pește, ușor de preparat și extrem de gustoasă

În ultima lună de vară, zacusta este unul dintre preparatele care pun la cale cămăra pentru iarnă. Deși, de cele mai multe ori, gospodinele pregătesc zacuscă din dovlecei, ciuperci sau chiar din fasole, în unele zone ale țării zacusca de pește este nelipsită.

Gustul este desăvârșit, fiind o rețetă ușor de preparat care ține foarte bine peste iarnă și se poate consuma atât la micul dejun, cât și ca o gustare între mese.

Ingrediente – zacuscă de pește

Pentru a prepara zacusca de pește, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 kg de pește fără cap sau coadă
  • 1,5 kg de ceapă
  • jumătate de kilogram de morcov
  • două kg de roșii bine coapte
  • două kg de ardei roșii capia
  • 50 ml de ulei
  • 250 ml oțet
  • o lingură de zahăr
  • sare și piper
  • frunze de dafin
  • ardei iute
  • boabe de piper
  • usturoi.

Pregătirea necesară

Borcanele se spală foarte bine și se dezinfectează, apoi se lasă la scurs până se usucă de tot. Se recomandă folosirea capacelor noi pentru a vă asigura că zacusca o să reziste cât mai mult timp.

Peștelui i se elimină capul și coada, iar apoi se curăță. Ardeii, morcovii și ceapa se toacă mărunt, iar roșiile se trec prin mașina de tocat sau pe răzătoare până devin suc. Usturoiul se zdrobește mărunt.

Zacuscă de pește – Mod de preparare

Pentru început se pune peștele curățat la fiert, alături de sare, boabe de piper, oțet și foile de dafin. După ce apa începe să clocotească, se mai lasă pe foc aproximativ zece minute. Se scoate, se lasă puțin la răcit cât să nu ardă la mână și apoi se curăță carnea de pe oase, având grijă să eliminați toate oasele. Păstrați puțin din apa în care a fiert peștele.

Într-o tigaie încăpătoare se pune ulei la încins, adăugând apoi ceapa și morcovul care se călesc câteva minute până se înmoaie, adâugând, din când în când puțină apă pentru a se înnăbuși. Acoperim tigaia cu un capac până când ceapa devine moale.

Peste ceapă se adaugă și ardeii capia tocați, roșiile date prin mașină și lăsăm ingredientele să scadă, la foc mic, amestecând constant. Atunci când zacusca a scăzut, se adaugă și peștele, tăiat mărunt și puțină zeamă în care a fiert acesta, foi de dafin și usturoi.

Lăsați zacusca să fiarbă, la foc mic, amestecând constant ca să nu se lipească, adăugând, la final, sare și piper. Zahărul se poate adăuga tot la final pentru a tăia din aciditatea roșiilor.

Atunci când este gata, se scot foile de dafin care în timp pot ajunge amare. Zacusca se toarnă în borcane cât este încă fierbinte, apoi înfiletăm capacele foarte bine, le întoarcem invers și le acoperim cu o pătură până se răcesc în voie.

Spor la gătit!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete