Agromedia

Reguli pentru toți cei care au casă la curte. Este obligatoriu să facă aceste lucruri

Cum puteți transforma curtea casei într-o oază naturală. Selectarea plantelor și florilor potrivite poate transforma orice colț urban într-o oază de liniște și frumusețe. Diversitatea speciilor care pot supraviețui și înflori în condiții urbane este surprinzătoare, fiecare având particularitățile ei.

În ultimii ani, tot mai mulți oameni au ales plantele native. Sunt acele specii de plante care se regăsesc într-un anumit ecosistem, în mod natural, practic, și care cresc fără intervenția omului (nu au fost aduse în acel loc de om sau nu au fost modificate genetic).

Este și cazul unui bărbat din Oregon, a cărui grădină de plante native crește de la o zi la alta. Era nemulțumit de cum arăta curtea sa cu plantele tradiționale așa că, în 2020, a decis să-i schimbe complet înfățișarea, scrie TheCooldown.

De altfel, din în ce mai mulți proprietari de case iau în considerare trecerea de la iarbă la plante native, din motive întemeiate.

Iarba consumă apă în cantități mult mai mari decât plantele native; de fapt, iarba reprezintă aproximativ 30% din consumul zilnic de apă al unei gospodării.

Și nu e vorba numai de facturile la apă. Gazonul cu iarbă necesită mult mai multă întreținere decât grădinile cu plante native. De asemenea, plantele native nu au nevoie de pesticide chimice dure sau erbicide și evită poluarea aerului.

Proprietarul din Oregon a postat mai multe fotografii, cu vechea grădină și cu cea actuală, spunând: „Am lucrat pas cu pas, îndepărtând iarba și adăugând mai mult plante native… În dreapta fotografiei sunt mai multe paturi înălțate pentru legume! Și mai multe flori native, amestecate”.

„Ador acest loc!!” a comentat un internaut, aplaudând efortul. „Sunt inspirat de modul de amenajare a teritoriului/plantare/planificare și îmi place ceea ce ați făcut! Vă mulțumesc”, a scris el.

Nu este surprinzător faptul că mulți americani aleg acum să-și cultive propria hrană sau flori sălbatice sau apelează la plantele native. Aceste peluze cu plante native nu creează doar habitate nutritive pentru fauna sălbatică și polenizatorii locali, ci sunt și mult mai frumoase.

Frumoase și sănătoase

Plantele native nu sunt doar frumoase, ci au nenumărate beneficii pentru mediu. Plantele native cu rădăcini adânci ajută la absorbția apei pluviale și susțin insectele, păsările și alte animale care au evoluat împreună cu ele.

Există plante native care pot prospera în orice grădină, fie că este umedă și umbroasă sau însorită și uscată. Odată stabilite, rezistă mulți ani și necesită mai puține resurse (cum ar fi udarea suplimentară) decât plantele ornamentale care au evoluat în alte ecosisteme.

Deși grădinăritul cu plante native crește în popularitate, găsirea lor nu este întotdeauna ușoară. Nu se găsesc în marile pepiniere, iar magazinele de bricolaj vând mai mult plante exotice.

Controlul răspândirii

Deoarece plantele native nu sunt sterile, așa cum au fost crescute multe specii hibridizate și exotice, unele se răspândesc ușor prin răspândirea semințelor după ce înfloresc.

Acest lucru nu înseamnă că sunt „invazive”, un termen folosit pentru a descrie plantele exotice agresive care se răspândesc pentru a depăși speciile native. De fapt, este o trăsătură de dorit atunci când vreți să umpleți o pajiște cu plante native.

Soluția constă în cercetare. Căutați plante cu obiceiuri de „aglomerare” sau „îngrădire” care vor rămâne pe loc și evitați-le pe cele descrise ca „curgătoare” sau „împrăștiatoare rapide”.

Asclepias tuberosa (buruiana fluture) nu se va mișca sau nu va migra. Verișoara sa, Asclepias syriaca (lapte obișnuită), poate fi agresivă, plină de buruieni și greu de îndepărtat. Ambele plante sunt surse importante de hrană pentru omizile fluturelui monarh și sunt considerate benefice pentru ecosistem.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia