Mai puțin de 24 de ore ne despart de cel mai așteptat moment al pelerinajului la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ziua în care se spune că puterile Sfintei sunt mai mari. Noaptea trecută, numărul pelerinilor a crescut semnificativ, iar unii dintre cei care s-au închinat au rămas deja în Catedrala Mitropolitana din Iaşi, în așteptarea slujbei de sâmbătă.

A cincea zi de închinare la Iaşi a numărat nu mai puțin de 8.000 de pelerini la rând la lăsarea întunericului. Peste noapte, numărul lor a crescut, așa cum se întâmplă mereu în ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Unii au rămas lângă moaşte, la Mitropolie, două nopţi. „Stăm în biserică”
Cei care s-au închinat nu s-au mai dat duși din preajma moaștelor și au ales să rămână chiar pentru două nopți în Mitropolie, așa cum face și această femeie din Vrancea an de an de 40 de ani.

Reporter: Toată noaptea o să staţi?
Credincioasă: Da, până sâmbătă stăm.
Reporter: V-aţi luat cazare?
Credincioasă: Nu, stăm în biserică.
Reporter: Aici dormiţi?
Credincioasă: Da, aşa în scaun. Nu simţim oboseala. Dragostea, nu simţim oboseala.

Peste noapte, timpul de așteptare a depășit 5 ore. Pe traseu, pelerinii se agaţă de speranţă. Un zid de piatră care le iese în cale le-a devenit călăuză de-a lungul anilor, e locul în care pelerinii știu că mai au puțin până să ajungă la Moaștele Sfintei.

Reporter: De ce puneţi lumănări?
Credincioasă: Pentru sănătate, pentru orice.
Reporter: Cum vi se pare zidul?
Credincioasă: Deosebit. Foarte frumoas, în fiecare an vin aici.
Reporter: Mereu puneţi, vă opriţi aici?
Credincioasă: Da, permanent. E zidul dorinţei. Nu ştiu excat să vă spun. De fiecare dată când vin aici, de atâtea ori pun.

„Ei îşi plâng păcatele lângă acel zid, nu e un lucru rău. E bine să ne pară rău de faptele rele pe care le facem”, spune Gheorghiţă Mihăilă, reprezentant MMB.

Puterile Sf. Parascheva, cele mai mari pe 14 octombrie

Ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva este şi ziua în care cei mai mulți pelerini ajung la Iaşi.Toți își doresc să se închine pe 14 octombrie, atunci când se spune că puterile Sfintei sunt mai mari. Până acum, aproximativ 150.000 de pelerini au trecut pe la sfanta racla.

Ce este bine să mănânci de Sfânta Parascheva și ce este bine să dai de pomană

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă