Știri Agricole

Prognoza ANM noiembrie. Ce zone ale țării vor avea parte de ploi abundente

Prognoza ANM noiembrie. Ce zone ale țării vor avea parte de ploi abundente
prognoza meteo, noiembrie

Luna noiembrie ne va întâmpina cu temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal, susțin specialiștii de la ANM. Media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius, dar în zonele de sud-est, sud și vest vremea va fi mult mai caldă decât de obicei. Totuși, ploile vor fi abundente, iar precipitațiile vor fi excedentare.

Prognoza ANM pentru luna noimebrie

Fronturile atmosferice venite din Oceanul Atlantic vor produce precipitații abundente în luna noimebrie. De asemenea, ne vom aștepta și la temperaturi mai crescute, venite dinspre zona tropicală în anumite zone ale țării.

În prima parte a lunii noiembrie vom avea parte de precipitații în toată țara, cu depresiuni atmosferice succesive care vor traversa de la vest la est. Zona de sud-est va avea parte de cele mai puține ploi. În nordul Carpaților Meridionali, aversele vor fi abundente. La altitudini de peste 1800-2000 de metri, va începe să ningă consistent.

În ceea ce privește temperaturile, acestea vor fi în medie mai crescute, existând posibilitatea unei răciri odată cu trecerea fronturilor. În jumătatea nordică a României se vor înregistra temperaturi cuprinse între 9 și 14 grade Celsius. În jumătatea sudică se așteaptă temperaturi cuprinse între 12-17 grade Celsius. Cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra pe litoral.

A doua perioadă a lunii noiembrie va avea parte de temperaturi mai ridicate în raport cu media climatologică. În sudul și estul țării, din cauza circulației aerului în straturile inferioare ale troposferei dinspre Marea Neagră și a scăderii continue a insolației, vor exista intervale de ceață.

În zonele însorite din interiorul arcului carpatic vor fi maxime ridicate, de până la 10-15 grade. În sudul și estul țării, acestea nu vor trece de 7-12 grade Celsius, însemnând o dispersie destul de atipică.

Care vor fi temperaturile în ultima parte a lunii noiembrie

Ultima parte a lunii va veni cu precipitații abundente, în medie 20-30 de mm în zona intracarpatică, iar în sud și sud-est vor cădea până în 10-15 mm. La munte își vor face apariția și ninsorile, la altitudini de peste 1200-1500 de metri.

Temperaturile vor fi ușor peste media climatologică, în majoritatea țării. Prognoza meteo ne anunță că temperaturile vor fi cuprinse între 5 și 10 grade în vest, centru și nord. În zonele de sud și sud-est acestea vor ajunge la 8-13 grade Celsius.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.