Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat prima prognoză meteo pentru iarna acestui an. Informațiile sunt provizorii, iar vremea se poate schimba în funcție de anumite condiții atmosferice, care nu pot fi prevăzute în avans, decât cu câteva zile înainte.
Totuși, ne putem face o idee dacă această iarnă va fi blândă, sau va fi una destul de grea pentru fermieri și agricultori.
Prognoza iarna 2020-2021. Cum va fi iarna
”Fronturile polare aduc mase de aer puternice în această perioadă a anului și mai ales în sezonul de iarnă. Cu siguranță vom vedea ce influențe vom avea asupra evoluției situației din zona Arctică asupra iernii 2020-2021. Încă nu ne pronunțăm cum va putea fi iarna în acest moment în zona țării noastre, dar putem să vorbim despre următoarele patru săptămâni în ceea ce privește regimul de temperaturi și de precipitații, până spre aproape de finele lunii noiembrie. Cu siguranță, la jumătatea lunii noiembrie vom putea să aducem informații și despre prima lună de iarnă, luna decembrie. Ce putem spune din statistica ultimilor ani, vorbim de ierni mai blânde, dar care nu au exclus și perioade de vreme severă, specifică fenomenelor de viscol sau prioade în care precipitațiile să fie mai însemnate”, a spus Elena Mateescu, director ANM.
Ne putem aștepta la răcirea vremii la finalul lunii noiembrie
Pentru a trage concluziile despre cum va fi vremea în acest an, meteorologii analizează datele din ultimii ani, pentru a vedea evoluția meteo. Astfel că, specialiștii ANM au concluzionat că în 2020, vremea se va răci spre finalul lunii noiembrie, când ne putem aștepta chiar și la ninsori.
„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, au spus specialiștii ANM.
Metorologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie au mai spus că ne putem aștepta și la fenomene meteo extreme, cauzate de efectele încălzirii globale.