Producția de miere a scăzut dramatic în anul 2020, în special din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Astfel, apicultorii susțin că, deși cererea a fost destul de mare, cantitatea de miere produsă a fost cu 70% mai mică față de anul precedent.
România produce aproximativ 22.000 de tone de miere anual
În 2019, în România s-a produs cu un procent de 15-20% mai puțină miere faţă de 2018. În 2020, numerele sunt și mai mici. Deși România se clasează pe locul 4 în topul producătorilor de miere europeni, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine, seceta din 2020 a făcut ravagii în apicultură.
Exporturile de miere, în procent de 60% din cantitatea totală, sunt îndreptate către țări din Europa, Asia și chiar în Statele Unite. Sondajele susțin că, din cauza pandemiei, și în România se consumă mai multă miere, datorită proprietăților benefice recunoscute de nutriționiști.
Un apicultor din Blaj a povestit pentru ȘtirileProTv.ro că vremea capricioasă a făcut ca anul 2020 să fie unul dintre cei mai slabi ani în ceea ce privește producția de miere.
„Imediat după ce a început să înflorească salcâmul s-a schimbat vremea. La salcâm trebuie să obții cam 15 kg pe familie, dar anul trecut a fost undeva la 5 kg pe familie. Eu fac apicultura de 32 de ani și nu am întâlnit așa an slab”, a declarat apicultorul pentru sursa citată.
Apicultorii nu își permit să crească prețurile
Încă din primăvara anului 2020, apicultorii au realizat că anul nu o să fie roditor din cauza temperaturilor crescute din ianuarie și februarie, urmate de îngheț. Totuși, președintele ACA susținea că prețul pentru miere nu poate fi crescut din cauza concurenței neloiale al prețului mierii ucrainiene, cu mult mai ieftin decât orice miere românească.
De asemenea, un ordin de ministru prin care se reglementează acreditarea stupinelor de elită şi a celor de multiplicare îngreunează și mai tare încercarea apicultorilor de a-și păstra afacerea.
„Vă dau numai un exemplu: apicultorii care au peste 75 de familii de albine nu pot accesa măsurile de cumpărare familii, medicamente, lăzi, decât dacă au analizele la miere efectuate, dar noi am discutat doar de şase analize, nu de nouă, câte sunt în prezent.
Astfel, cei care au peste 75 de familii de albine – şi sunt aproximativ 3.000 de apicultori, dintr-un total de peste 5.000 care au depus documente – nu pot accesa PNA, pentru că trebuie să aibă toate cele nouă analize. Sunt vreo 6-7 laboratoare în centrele universitare mari unde se pot face toate analizele, dar cum poţi să le faci în două luni de zile? Suntem în situaţia de a pune apicultorii pe drumuri, pentru a căuta laboratoare în zonele unde pot să facă aceste analize”, a comunicat președintele ACA pentru AGERPRES.
Încă din luna aprilie a anului 2020, apicultorii au cerut ajutorul statului, susținând că MADR ar trebui să acorde un sprijin financiar şi sectorului apicol, nu doar pe zona vegetală.
R: Pt. Istrate si nu numai, de la Istratie. Ce este VAICAREALA ? Un pesimist, un plangareat, un neustiutor, un ignorant, un om pus sa ceara naturii si sa nu dea niciodata in viata nimic naturii si in mod indirect sa – si dea singur cele necesare unui trai sanatos ! Stuparii au revenit la stadiul de ,,vanatori de miere”, ocupatie de baza a stramosilor nostri. Poti sa dai stuparului si luna de pe cer, el este sortit milogelii esnice de a cere. De aici si conducatorii lor, gen ACA , ies la inaintare cu inversunare cerand ,, momeala si pestele” in loc sa – si puna la contributie de a construi si moderniza undita. Rezultatele din apicultura sunt pe masura noastra, a tuturor. Inainte de 89, se avea mare grije de baza furajera, inplicit de cea a allbinelor, iar astazi asistam – suntem spectatori la – Ce o Da Domnul !. Exista in Romania un Program de diversificare a Bazei Melifere, promovat de apicultori si de alte ,,organisme” ? Cred ca Nu ! Din cele cunoscute de mine rezulta un procent destul de mare printre apicultori – reticenti si neimplicati in a asigura Baza Melifera. Daca Maria Tereza s – a straduit sa aduca in Romania arbori meliferi recunoscuti precum Evodia Hupehensis, Sophora Japoica, Otetarul galben noi apicultorii traim in alta lume, Las ca merge si asa , puneti voi ca venim si noi , nu avem timp, nu avem bani, etc, etc. Lupta apicultorului trebuie sa se rezume, mai intai, la asigurarea ,,florilor” si apoi a vanatorii de nectar. Apicultorule, daca n – ai plantat cate un copac din cei enumerati mai sus pentru fiecare ,,stup” ai trecut degeaba prin viata !