Știri Agricole

Prețurile cerealelor au atins un nivel record la bursele internaționale. Grâul – mai scump cu 37%

Prețurile cerealelor au atins un nivel record la bursele internaționale. Grâul - mai scump cu 37%
Prețurile cerealelor au atins un nivel record la bursele internaționale. Grâul - mai scump cu 37%

Prețurile cerealelor au atins un nou nivel record la bursele internaționale după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Specialiștii sunt neliniștiți de cifrele care sunt în continuă creștere, după ce, la bursa din Chicago, prețul grâului a crescut cu 37%, iar prețul rapiței cu 45%.

Prețurile cerealelor depind de durata conflictului

Prețul grâului nu a mai fost într-o creștere atât de accelerantă din anul 2012, dar nici porumbul sau rapița nu ridică mai puține semne de întrebare. Inflaţia globală a produselor alimentare este din ce în ce mai stimulată.

Războiul din Ucraina afectează direct piața cerealelor, mai ales că Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

„Pe termen scurt vor creşte preţurile. Apoi totul este în funcţie de durata conflictului. Totuşi, câştigurile pe pieţe vor fi pentru cei norocoşi dar care îşi vor asumă şi riscuri mari”, spune Ştefan Gheorghiţă, cu experienţă de peste două decenii în agrobusiness, proprietar al Triagroexim, o companie care produce cereale în judeţul Brăila, conform zf.ro.

Specialiștii susțin că prețurile cresc în fiecare zi, iar cumpărătorii nu mai pot achiziționa produsele din cauza prețului foarte mare cu care ar trebui să le vândă pentru a face profit.

Prețurile cerealelor au atins un nivel record la bursele internaționale. Grâul - mai scump cu 37%

Prețul rapiței, cu 45% mai mare

Informațiile puse la dispoziție de bursa EuroNext de la Paris arată că prețul grâului este de peste 323 euro/tonă, iar cel pentru porumb este de 295 euro/tonă, având o creștere de 27%. Prețul rapiței este cu 45% mai mare, ajungând la suma de 785 euro/tonă.

„Ceea ce a fost ieri pe burse nu mai este valabil astăzi. Ieri, în Portul Constanţa, preţul grâului era peste 1.300 lei/tonă, iar preţul porumbului varia între 1.270-1.280 lei/tonă. Astăzi clar vor fi mult mai mari şi cumpărătorul va înclina între a cumpăra la aceste preţuri şi a nu cumpăra, pentru că nu ştie ce va fi ulterior”, spune Sergiu Gorban, proprietarul unuia dintre cei mai mari traderii de cereale din România, pentru sursa citată.

Contextul politic actual afectează o mare parte din tranzacțiile agricole ale Europei, iar războiul din Ucraina va avea efecte de lungă durată și asupra acestui sector, susțin specialiștii.

 

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.