În ciuda stagnării veniturilor românilor, scumpirile continuă să se înregistreze. Alimente de bază, cum ar fi ouăle, au acum prețuri duble și se așteaptă să crească în continuare, conform experților. Cât costă în prezent o cutie cu 10 ouă dacă dorești să o cumperi de la piață?

În fiecare an, țara noastră produce cinci miliarde de ouă. Cu toate acestea, nu se știe în ce condiții se vor produce ouăle în continuare, dat fiind creșterea prețurilor și cererii încă ridicate. Chiar dacă statisticile arată o majorare a prețurilor cu doar 30%, reprezentanții din industria alimentară susțin că procentul real este de fapt dublu.

„Eu v-aş spune că s-a cam dublat preţul. Statistic probabil ar fi fi 30%. Cauzele sunt evidente. În zona asta se consumă foarte multă energie electrică”, a explicat Dragoș Frumosu, reprezentantul sindicatului Industria Alimentară.

Un român trebuie să plătească în jur de 13 lei pentru o cutie de 10 ouă, din piață, în prezent. Se așteaptă ca prețul acestor produse să crească cu cel puțin 10% în viitorul apropiat, din cauza unor factori precum consumul de energie electrică și criza de ouă generată de gripa aviară, care ucide găinile și alte păsări ce fac ouă.

România primește milioane de ouă din export

Produsele importate reprezintă o parte semnificativă din piața ouălelor, în ciuda faptului că țara noastră produce miliarde de ouă în fiecare an. Aproape 80% din importurile noastre provin din Polonia și există posibilitatea să importăm și mai multe ouă în viitor, în cazul în care gripa aviară se răspândește și devine incontrolabilă, așa cum se întâmplă în alte țări din lume.

„Trebuie luat în calcul fenomenul exportului. Cam 250 de milioane de milioane de ouă. Şi importului, tot de 250 de milioane de ouă. Exportăm în mod deosebit pe perioada caldă, de vară, şi importăm pe perioada de iarnă”, a mai afirmat Dragoș Frumosu.

Crescătorii de găini dau un discount de 20% pentru băcănii și restaurante

Producătorii vând ouă la prețul de peste 1,5 lei pe bucată, dar oferă reduceri pentru restaurante și magazinele alimentare mici, unde cererea pentru acest aliment este mai mare. Aceștia afirmă că costurile de întreținere a păsărilor cresc constant, ceea ce justifică prețurile ridicate ale ouălor.

Marius Martin, un crescător de păsări din județul Ilfov, a explicat că aceștia cresc „găinile într-un sistem liber. Au acces liber la iarbă verde, vara. Comparativ cu anii anteriori, costurile au crescut foarte mult. Dacă acum 2 ani era porumbul 0.8 lei, acum a ajuns la 1,5 lei. Le vindem direct către persoane fizice, 1,5 lei oul. Către restaurante şi băcănii cu un discount de 20%”, citează Fanatik.

În întreaga lume, prețurile ouălor au crescut semnificativ, și nu doar în România. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, un cartuș cu 12 ouă costă mai mult decât un kilogram de carne de vită, ceea ce determină consumatorii să fie mai precauți înainte de a cumpăra din anumite magazine care promit așa zisele produse premium.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.