Toamna este un moment foarte important pentru gospodari. Fie că este momentul recoltării legumelor, a nucilor, a merelor sau a strugurilor, fie că este pregătirea terenului pentru următoarele culturi sau înființarea de noi răsaduri, această perioadă a anului este destul de solicitantă.

Lucrări în grădină

Fertilizarea solului

Fertilizarea terenului în perioada toamnei este o lucrare foarte importantă, asigurând solului nutrienții necesari înainte de apariția temperaturilor foarte scăzute și înghețului. Astfel, nutrienții se vor dizolva lent.

Pregătirea semințelor

Semințele care nu provin din magazinele de specialitate au nevoie de tratament special. Acesta se poate face prin căldură, constând în adunarea semințelor într-un săculeț și introducerea lui într-un vas cu apă caldă. După acest pas, semințele se pun la uscat timp de cel mult trei zile, fiind, apoi, gata de transplantat în răsadnițe.

În același timp, semințele pot fi supuse și procesului de călire, adică expunerea loc la un mediu călduros timp de 24 de ore, urmat de mutarea acestora la frig, pentru aceeași perioadă de timp.

Pregătirea răsadurilor

Răsadurile pot fi tratate cu insecticid înainte de plantare. Atunci când au atins mărimea optimă, acestea pot fi plantate în sol. Înainte de plantare se recomandă mulcirea solului.

Curățarea uneltelor

După terminarea plantărilor și curățeniei de toamnă, vine momentul potrivit pentru curățarea și dezinfectarea uneltelor de grădină. Acestea trebuie depozitate într-un spațiu curat, uscat, ferit de îngheț.

Ce culturi se pot planta în perioada următoare

Spanacul (20-30 septembrie)

Spanacul este o cultură ideală pentru plantarea de toamnă și va avea o rată mare de succes dacă atunci când temperaturile se răcesc, planta are dezvoltată deja o rozetă de 5-6 frunze. Cultura se irigă de 2-3 ori, prima dată imediat după plantare.

Salata verde (1-10 octombrie)

Seminețele de salată se pot planta la câțiva centimetri distanță, acoperite ușor cu pământ tasat. Este necesară irigarea după plantare, iar udările continuă atunci când încep să crească căpăţânile salatelor.

Morcovul (1-10 noiembrie)

Temperatura optimă pentru germinarea morcovului  în 6-7 zile este cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius. Morcovii au nevoie de un sol bine drenat și afânat, ușor sau mijlociu, cu fertilitate moderată, luto-nisipos, nisipos, aluvial.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia