Agromedia

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023: când începe, cât durează, tradiții și obiceiuri

Când se sărbătoresc Sfinții Petru și Pavel în 2023? Când se ține postul Sfinților Apostoli. Tradiții și obiceiuri Postul Sfinților Petru și Pavel 2023.

Postul Sfinților Petru și Pavel este o perioadă de pregătire spirituală importantă în calendarul creștin ortodox. Această perioadă este dedicată în special apostolilor Petru și Pavel, doi dintre cei mai importanți discipoli ai lui Isus Hristos.

Postul Sfinților Petru și Pavel a fost instituit în cinstea apostolilor Petru și Pavel, care au jucat un rol crucial în răspândirea creștinismului în primele secole. Potrivit tradiției, atât Sfântul Petru cât și Sfântul Pavel au fost executați în aceeași perioadă a anului, iar postul este un omagiu adus lor și martiriului lor.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe în data de 12 iunie și va avea o durată de 17 zile. Durata postului este schimbătoare în funcție de când sunt sărbătorite Sfintele Paști.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți anual pe data de 29 iunie. Anul acesta, sărbătoarea va pica într-o zi de joi, miercuri 28 iunie, fiind ultima zi din postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Postul începe în lunea următoare după Duminica Tuturor Sfinților sau prima Duminică după Rusalii. Având în vedere că Praznicul Cincizecimii cade mereu în funcție de data Paștilor, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are dată și durată schimbătoare.

Excepție de la această regulă este atunci când Sfintele Paști pică după 1 mai ceea ce face ca Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel să înceapă înainte de Duminica Tuturor Sfinților pentru a avea o durată de minim șapte zile. Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în iunie 2015.

Postul Sfinților Petru și Pavel are o semnificație profundă în tradiția creștină. În primul rând, acesta ne oferă ocazia de a ne aminti și de a ne inspira din viața și învățăturile apostolilor Petru și Pavel. Prin abstinență și rugăciune, credincioșii își pot aprofunda relația cu Dumnezeu și pot medita asupra propriei vieți spirituale.

Postul are și un caracter comunitar, deoarece credincioșii se unesc în această perioadă în rugăciune și în acțiuni de caritate. De asemenea, este considerat un timp potrivit pentru a se face pace și a se ierta orice neînțelegeri cu cei din jur.

Practici și tradiții Sfinții Petru și Pavel 2023

Pe durata postului, credincioșii practică abstinența de la carne, lactate și produse animale. În schimb, se consumă produse vegetale, în special legume și fructe. De asemenea, se reduce cantitatea de alimente consumate și se acordă o atenție sporită postului și rugăciunii. În timpul postului, credincioșii participă la slujbe speciale în biserică, cum ar fi Liturghia Sfântului Pavel sau Liturghia Sfântului Petru, în care se aduc înainte amintirile și învățăturile acestor apostoli.

De asemenea, postul Sfinților Petru și Pavel este asociat cu tradiții specifice în diferite regiuni. De exemplu, în unele comunități, credincioșii participă la procesiuni și pelerinaje la biserici și mănăstiri dedicate apostolilor. De asemenea, se spune că în această perioadă, puterea vindecătoare a plantelor medicinale este mai puternică, așa că oamenii culeg plante și ierburi pentru a le folosi în scopuri medicinale.

Importanța postului Sfinților Petru și Pavel este legată și de apropierea sărbătorii Sfântului Apostol Petru și Pavel, care se celebrează pe 29 iunie. Această sărbătoare este considerată una dintre cele mai importante sărbători în calendarul creștin ortodox și marchează moartea martirică a celor doi apostoli.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Perioada postului care precedă sărbătoarea celor doi apostoli reprezintă cinstea pe care poporul o arată celor care au avut un rol decisiv în păstrarea și răspândirea creștinismului. Postul constă în abținerea de la mâncărurile de origine animală, sporirea rugăciunii, pocăință, lectura scrierilor celor doi apostoli, precum și imitarea virtuților de care au dat dovadă.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor deoarece în 7 din cele 17 zile se poate mânca pește, fiind dezlegare, iar perioada anului în care se ține acest post abundă de legume și fructe autohtone. În zilele de 15, 17, 18, 19, 22, 24 și 25 va fi dezlegare la pește.

De asemenea, în această perioadă nu se fac nunți, ca în toate celelalte posturi din timpul anului. Perioada de post fiind incompatibilă cu petrecerile care au loc odată cu aceste evenimente.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Petru a fost unul dintre primii discipoli ai lui Isus Hristos și a fost considerat de acesta „piatra pe care va clădi Biserica Sa”. Petru a fost martorul învierei lui Hristos și a jucat un rol esențial în misiunea de a propovădui creștinismul. Sfântul Pavel, pe de altă parte, a fost un convertit de marcă și un apostol prolific. El a călătorit în multe regiuni, întemeind biserici și scriind epistole care fac parte din Noul Testament.

Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileei, şi se chema Simon înainte de a se întâlni cu Domnul. Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, „cel întâi chemat” la slujirea credinţei. Era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece Ucenici şi deseori vorbea în numele Apostolilor, rugând pe Învăţătorul să le tâlcuiască înţelesul tainelor credinţei.

Sfântul Apostol Pavel a fost bărbat învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa. Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei.

Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, Pavel a prigonit cumplit pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi propovăduiau Învierea Lui. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat, şi a crezut în El, lepădând rătăcirea în care trăise până atunci.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia