AgromediaDescoperă

Plantele medicinale ale lunii iunie

Plantele medicinale ale lunii iunie
Plantele medicinale ale lunii iunie

Prima lună de vară este foarte ofertantă pentru persoanele care folosesc plantele de leac. Acestea sunt pline de vitamine și de minerale, având multe proprietăți benefice pentru sănătate și mai puține efecte secundare.

Pătlagina vindecă tusea

Plantele medicinale ale lunii iunie

Una dintre cele mai cunoscute plante care se recoltează în luna iunie este pătlagina. Planta este folosită de foarte mult timp ca remediu natural împotriva tusei, în special sub formă de sirop. Acest lucru este datorat conținutului bogat de flavonoide și taninuri, des asociate cu tratarea afecțiunilor respiratorii, precum bronșita, faringita sau tusea.

Pătlagina conține vitamine, minerale și antioxidanți, fiind de mare ajutor în susținerea și întărirea sistemului imunitar, protejând, în special, organismul de infecții prin efectele sale antiinflamatoare și analgezice.

Ceaiul de pătlagină are efecte maxime atunci când apa cu care se infuzează planta ajunge la o temperatură maximă de 90-95 de grade. Ceaiul se poate combina cu alte plante pentru a ameliora gustul amărui, precum menta, teiul sau mușețelul.

Ceaiul de tei tratează insomniile

Plantele medicinale ale lunii iunie

Teiul a fost folosit de sute de an în scop medicinal, fiind folosite frunzele, florile, lemnul și scoarta copacului. Infuzia cu flori de tei a fost des utilizată în ameliorarea stărilor de anxietate, având efect calmant și sedativ.

Un anume extract din tei are capacitatea de a lucra asemenea unei substanțe chimice din creier care calmează sistemul nervos. Astfel, ceaiul de tei ajută și la îmbunătățirea calității somnului, tratând insomniile.

Componentele vegetale ale teiului, cum ar fi tilirozida, rutozida și acidul clorogenic sunt responsabile pentru scăderea sau reglarea tensiunii arteriale.

Cantitatea de antioxidanți ajută la combaterea inflamației, în special datorită conținutului de flavonoide care pot elimina radicalii liberi din organism.

Gălbenelele susțin sistemul imunitar

Plantele medicinale ale lunii iunie

Gălbenele sunt plante extrem de bogate în nutrienți precum:

  • saponozide,
  • mucilagii,
  • carotenoide (aprox. 3,5%),
  • alcooli triterpenici,
  • flavonoizi și glicozizi flavonici,
  • steroli,
  • taninuri,
  • ulei volatil (cca. 0,02%),
  • substanțe amare,
  • urme de ulei volatil (sesquiterpene oxigenate),
  • vitamina C,
  • acid malic,
  • săruri minerale
  • substanțe proteice.

Ceaiul de gălbenele este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii și antispasmice, fiind folosit atât în uz intern, cât și în uz extern.

În uz extern, produsele cu gălbenele sunt benefice pentru tratarea vănătăilor, a rănilor, a eczemelor, a bolilor pielii, a hemoroizilor și a arsurilor.

Ceaiul de gălbenele poate face minuni atunci când vine vorba despre tratarea gripelor și răcelilor, susținând sistemul imunitar prin conținutul de vitamina A și vitamina C. De asemenea, ceaiul de gălbenele poate fi consumat în perioada tratamentelor cu antibiotic, luptând contra anemiei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia