Luna lui Cuptor reprezintă un moment optim pentru recoltarea multor plante de leac, plante folosite ca remedii naturale din cele mai vechi timpuri. Iată care sunt câteva dintre cele mai cunoscute plante medicinale ale lunii iulie!
Albăstrelele sunt renumite pentru tratarea afecțiunilor oculare
Albăstrelele sunt plante care cresc săbatic în lanurile de cereale, fiind cunoscute și sub alte denumiri populare precum: floarea paiului, iarba frigurilor, măturica sau potroaca.
Florile se pot recolta doar atunci când sunt uscate, după ce s-a ridicat roua, fiind folosite atât în industria naturistă, cât și în cea cosmetică.
În uz extern, produsele cu albăstrele sunt cunoscute pentru tratarea afecțiunilor oculare precum ochii obosiți, iritații oculare și conjunctivite. De asemenea, pot vindeca eczemele, ulcioarele și leziune ulcerate, având proprietăți astringente și antiinflamatoare.
În uz intern, albăstrelele se folosesc sub formă de infuzie, ajutând la tratarea afecțiunilor renale, dar și a diareei, în combinație cu ceai de frunze de afin.
Macul roșu combate stările de nervozitate
Macul este o floare regăsită în jurul lanurilor de grâu, însă este o plantă medicinală folosită încă din Antichitate, în special de sportivii greci. Petalele de mac uscate pot fi folosite pentru infuzii.
Infuziile de flori de mac au capacitatea de a trata afecțiunile aparatului respirator precum bronșite, astmul bronșic, laringite, tuse, răgușeala, răceală sau stări gripale.
Macul conține acid linoleic, răspunzător de prevenirea afecțiunilor cardiace. De asemenea, planta ajută la susținerea sistemului nervos, tratând stările de nervozitate și anxietate și îmbunătățind calitatea somnului.
Cicoarea, leac pentru ficat și digestie
Această plantă cu flori albastre era folosită încă din Antichitate pentru a calma afecțiunile stomacului și ficatului. În rădăcina de cicoare regăsim:
- vitamina A,
- vitamina B,
- vitamina C,
- vitamina E
- vitamina K,
- potasiu,
- calciu,
- fosfor,
- cupru,
- zinc
- magneziu.
În plus, în rădăcina de cicoare se regăsește și inulină, o substanță care menține oasele sănătoase și scade riscul apariției afecțiunilor colonului.
Pentru a obține ceai de cicoare, se folosesc două lingurițe de plantă uscată la o cană de apă clocotită, lăsate la infuzat timp de un sfert de oră. Infuzia se strecoară și se consumă după mesele principale.
Principiilor amare stimulează functiile hepatice, având capacitatea de a reface mucoasa intestinală afectată de ulcer.