Sunt multe plante medicinale care se pot culege în ultima lună de iarnă. Plantele de leac culese în luna februarie au multe beneficii pentru organismul uman.
Mesteacănul și salcia
Coaja și seva de mesteacăn
Mesteacănul este un arbore care crește în zonele de deal și de munte, fiind folosit în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri. Seva și scoarța copacului se culeg în luna februarie, în timp ce frunzele acestuia se culeg în primele luni de primăvară.
Seva se adună prin găurirea tulpinei la o adâncime de 5cm. Așadar, seva de mesteacăn nu are doar un gust deosebit și dulceag, ci și multe proprietăți medicinale. În primul rând, are proprietăți diuretice, ajutând la eliminarea acidului uric şi ureei, dar și a pietrelor de la rinichi.
De asemenea, este un tratament natural împotriva artrozei, ajutând la o mai bună funcționare a ligamentelor, luptând împotriva afecțiunilor cauzate de reumatism.
Se consumă între 100 și 200g pe zi, 15 zile pe lună, timp de două luni.
Coaja de mesteacăn se folosește ca infuzie: o linguriță de coajă mărunțită la o cană de apă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, având proprietatea de a detoxifia organismul.
Coaja de salcie
În scopuri medicinale se recoltează scoarța de salcie care are cel puțin trei ani. Aceasta are proprietăți:
- antifebrile
- sudorifice
- antinevralgice
- tonice.
Prin efectul sudorific, coaja de salcie ajută la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, se poate folosi ca tratament natural în cazul gripelor și răcelilor, a bronșitelor sau afecțiunilor de plămâni.
Se folosesc 50g de coajă mărunțită la un litru de apă fiartă. Se consumă 4 căni pe zi. Atenție! Această infuzie poate avea ca efect secundar constipația.
Alunul și bradul
Scoarța de alun
Scoarța de alun se recoltează la finalul lunii februarie, la copacii cu vârsta de cel puțin 3 ani. Cu ajutorul acesteia se poate prepara o infuzie folosind 2 linguri de scoarță mărunțită la 250ml apă fiartă.
Alunele crude conțin vitaminele A, B1, B2, C, dar și minerale precum fierul, fosforul, potasiul și calciul.
Infuzia de scoarță de alun se poate folosi în curele de slăbire, consumându-se înainte de masă.
Fiertura de scoarță de alun este un remediu natural împotriva afecțiunilor hemoroidale, folosindu-se în băi locale.
Mugurii de brad
Mugurii de brad conțin uleiuri esențiale și flavonoide, având proprietăți antiinflamatoare puternice. De asemenea, conțin o mare cantitate de vitamina C, precum și alte substanțe antioxidante.
Conform ultimelor studii, aceștia ajută la curățarea căilor respiratorii prin încurajarea eliminării secrețiilor bronșice.
Siropul de muguri de brad are proprietăți antiseptice și expectorante, fiind un remediu natural împotriva tuselor, a gripelor și răcelilor și a afecțiunilor respiratorii.
Maceratul de muguri de brad poate fi un tratament natural împotriva răcelilor și gripelor, având efecte antioxidante și imunostimulante.