Știri Agricole

Peste 100.000 de hectare din 20 de județe au fost afectate de secetă în România. Dezastrul se va resimți și anul viitor

Peste 100.000 de hectare din 20 de județe au fost afectate de secetă în România. Dezastrul se va resimți și anul viitor
Peste 100.000 de hectare din 20 de județe au fost afectate de secetă în România. Dezastrul se va resimți și anul viitor

Până la data de 26 iulie 2022, peste 100.000 de hectare din 20 de județe au fost afectate de seceta pedologică din acest an. Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în fiecare zi se fac procese verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Astfel, județele afectate cu precădere sunt Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Seceta va afecta și culturile din anul următor

Specialiștii susțin că lipsa apei se va resimți și anul viitor. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut că nu mai există apă pentru irigații și că seceta pedologică „a ocupat toată ţara”.

„Situaţia actuală se prezintă astfel: în România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică, practic, a ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică, fac excepţii anumite suprafeţe mlăştinoase jos, care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României.

În atare situaţii, instrumentul sau calea obişnuită pe care o avem urmat şi instrumentul cu care să putem interveni a fost sistemul de irigaţii. Sistemul de irigaţii a fost pus în stare de funcţionare, pe fiecare sistem, pe fiecare zonă în parte.

Din nefericire, aşa cum v-am informat şi eu astăzi, (…) până în judeţul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde, şi punctual la Zimnicea, unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lăţime de aproximativ 500 de metri”, a declarat Petre Daea, potrivit Agerpres.

Ministrul a cerut plăți directe pentru păgubiți

Petre Daea a solicitat Comisiei Europene să aprobe acordarea avansului pentru plățile directe, la un nivel de 70% și 85%, pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2022.

Comisiile de constare sunt formate din reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole Județene. Specialiștii vor evalua pagubele poduse în cazul fiecărei culturi în parte, în urma solicitărilor fermierilor sau producătorilor agricoli.

Termenul de depunere a documentelor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de seceta pedologică este 30 august, pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie, pentru culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui).

Din cauza situației actuale, până în anul 2027 va fi alocată suma de 1,5 miliarde de euro pentru modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj din România, pentru adaptărea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.